Równanie wykładnicze
bnukkkk: Rozwiązać równanie: 7x+1 =32x
Robię tak: 7x*7=(32)x
7x*7=9x /:9x
7*(79)x=1
(79)x =17
Mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć co dalej?
15 gru 20:07
Eta:
x= log7/9(1/7)
15 gru 20:10
Jack: mozna jedynie zlogarytmowac o podstawie 7/9
15 gru 20:10
bnukkkk: dlaczego?
15 gru 20:11
bnukkkk: juz wiem
15 gru 20:11
bnukkkk: a 4*2x−3=10x*3x−1 ?
2x *2−1 =10x*3x*13
i co dalej jezeli sa trzy rozne potegi?
15 gru 20:14
bnukkkk: podstawy*
15 gru 20:15
bnukkkk: 2
x =30
x*
23
(
230)
x=
23
x=log
11523
tak to ma być?
15 gru 20:18
Jack: tak
15 gru 20:30
bnukkkk: (
32)
2x=
5027 ?
Jak to rozwiązać?
15 gru 20:35
Jack:
| | 3 | | 3 | | 9 | |
( |
| )2x = (( |
| )2)x = ( |
| )x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
15 gru 20:44
bnukkkk: dobrze już rozwiązałam

jeszcze mam problem z tym: 9
x+9
1−x−6=0
15 gru 20:48
Michał :
9x=t
15 gru 20:49
bnukkkk: a 9−x jak zapisac za pomoca t?
15 gru 20:50
Jack:
| | 1 | |
91−x = 91 * 9−x = 9 * |
| |
| | 9x | |
15 gru 21:25