Funkcja odwrotna.
Piotr: Wykaż, że funkcja f(x)=x|x| posiada funkcje odwrotną i wyznacz ją.
Żeby wykazać, że jest odwrotna to muszę, że jest różnowartościowa i 'na'
Dla x≥0 f(x)=x2 a dla x<0 f(x)−x2
Wykres funkcji jest rosnący zatem funkcja jest różnowartościowa. Czy to wystarczy żeby wykazać,
że funkcja f posiada funkcję odwrotną?
Teraz szukam funkcji odwrotnej.
Dla x≥0
y=x2
x=√y
Zamiana zmiennych
f−1(x)=√x, dla x≥0
Dla x<0
y=−x2
x=√−y
Zamiana zmiennych
f−1=√−x dla x<0
Tak jest dobrze?
15 gru 16:08
Adamm: dla x<0 jest źle
15 gru 16:33
Adamm: y=−x2
x2=−y
x=−√−y
f−1=−√−x
15 gru 16:43
Piotr: Drugi minus jest dlatego, że dla x<0 wartości też są ujemne?
15 gru 17:08
Adamm: nie napisałem tego ale mamy takie przejście
x2=−y
|x|=√−y
wiadomo że x<0, więc |x|=−x
15 gru 17:17
Piotr: Rozumiem, dziękuje za pomoc
15 gru 17:19