Prostopadłoscian
anaa11: 1.Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu jest równy 2:3:4.Pole powierzchni
prostopadłościanu wynosi 13.Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
15 gru 19:56
Janek191:
a = 2 x
b = 3 x
c = 4 x
P = 2*( 2 x*3 x + 2 x*4 x + 3 x*4 x) = 12 x
2 + 16 x
2 + 24 x
2 = 52 x
2 = 13
więc
| | 13 | | 1 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| , więc x = |
| |
| | 52 | | 4 | | 2 | |
zatem
a = 1
b = 1,5
c = 2
Objętość
V = a*b*c = 1*1,5*2 = 3 [ j
3]
======================
15 gru 20:01
anaa11: Dzieki
16 gru 12:02