matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Argument liczny zespolonej
Piotr:
Jak obliczyć arg(z
2
(
√
3
+i))? Wiem, że można to rozbić na dodawanie i wyciągnąć potęgę przed arg. Ale jak policzyć potem samo arg(z)? Przecież mamy tam: z = x+iy, a z tego modułu nie zrobię.
15 gru 18:24
Mila:
arg(z)=φ
π
2φ+arg(
√
3
+i)=2φ+
6
15 gru 18:47