matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.4.2009
Zadania
Odp.
10
Januszek:
Mógłby to ktoś obliczyć bo nie wiem co robie złe:
30
karol:
Zna ktoś prosty sposób rozwiazania tego zadania
1
Kinga:
Doprowadz wyrazenie do najprostrzej postaci pomóżcie (x−pierwiastek 5 do potegi drugiej) − (2x−pierwiastek 5 do potegi drugiej) + pierwiastek 5 i oblicz jego wartosc liczbowa
4
Sylwek:
Hej
jak możecie to pomóżcie bo nie mogę tego za chiny zrobić
0
Piotr :
POMOŻCIE PLISSSSSS NA DOLE
2
Piotr :
kto mi pomoże z angielskiego lub zna podobne forum z angielskim
? bardzo będę wdzięczny za pomoc . Nie jest to nic trudnego . 10 zdań jak chciałbyś spędzić wakacje
1
gość:
czy ktoś umiałby mi wytłumaczyć co to jest tabelka zmienności
1
Piotr :
prosze pomożcie bo musze iść zaraz spać
1
jolcia3112:
Rozwiąż algebraicznie uklady równań : a) y = x+2
12
Piotr :
Monika wykonała karnawałową czapeczkę z wycinka koła. Jaka ma wysokość ta czapka ? promień tego koła to 12 cm . Część koła to 3/4
2
ja:
2n
n+1
+2
n+1
−2n
n
−4
n
=
13
Paula:
POMOCY
Mam to zadanie na jutro na odpowiedż i nie mogę go zrobić proszę o pomoc:
5
XeloX:
nikt mi nie pomoże bardzo proszę
nie rozumie tego
20
wojtas:
nie kumam pierwiastkwów
√
13
1
jacek 58:
oblicz:
√
x
+ 2
3
Cwiekk:
Na wykonanie krytego blachą pudełka w kształcie prostopadłościanu o objętości 1000cm3, zużyto 700cm2 blachy. Oblicz długość krawędzi prostopadłościanu wiedząc ze tworzą ciąg
2
blizniak:
punkty A(2;3) B(2;4) C(4;6) to wierzchołki trójkąta oblicz obwód trójkąta ABC
5
Mała:
cosx+
√
3
sinx=0
0
aneta:
|x−1|<5−2|x|
3
lola:
bardzo proszę o pomoc iz liczyłam to wielokrotnie ale mi nie wychodzilo (−2−1)
2
1
XeloX:
Bardzo was proszę o pomoc
1. Aby rozwiązać zadanie:
3
borunik1990:
1. Trójkąt ABC jest równoboczny. Punkt A jest środkiem układu współrzędnych, punkt B należy do osi OX, a bok trójkąta ma długość 6. Wyznacz współrzędnie wierzchołków tego
0
landscape:
I jeszcze jedno... Pociąg osobowy o długości 450m jechał z prędkością 54km/h i miał przed sobą tunel. Od
1
XeloX:
Bardzo was proszę o pomoc
0
landscape:
Jeśli zwiększy się prędkość pociągu o 10km/h, to zyskuje się 40 minut na trasie. Jeśli natomiast zmniejszy się prędkość o 10km/h, to straci się godzinę. Jaka jest długość
6
ola6789:
|x−1|<5−2|x| prosze o pomoc w rozwiazaiu
11
ola6789:
x
3
+3x≥−4 prosilabym o rozwiazanien ; ) ; )
0
d:
W pewnym zakładzie zbadano pracowników bezpośrednio produkcyjnych pod względem stażu pracy. Okazało się, że 25% tych pracowników pracowało krócej niż 6 lat, połowa od 6 do
9
Mickej:
dla jakich wartości parametru m równanie
1
log
(x+3)−1=m
3
ma pierwiastek większy od −2
3
art:
Iloczyn dwóch kolejnych liczb parzystych jest mniejszy o 296 mniejszy od iloczynu następnych dwóch liczb parzystych. Oblicz Średnią arytmetyczną tych czterech liczb.
6
Magda:
przekątna szescianu jest o 3 cm dluzsza od jego krawedzi. oblicz objetosc tego szescianu.
1
art:
W pewnym zakładzie zbadano pracowników bezpośrednio produkcyjnych pod względem stażu pracy. Okazało się, że 25% tych pracowników pracowało krócej niż 6 lat, połowa od 6 do
3
zaq1:
Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątne ścian mają długości 10, 12 i 14 cm
1
zaq1:
Oblicz długość krawędzi podstawy prostopadłościanu, którego pole postawy jest równe 12 cm
2
, wysokość 12 cm i przekątna prostopadłościanu 13 cm.
1
monbie:
dla jakich argumentów funkcja y=2/3 x − 3 2/5 przyjmuje wartości dodatnie
4
Elo!! Bogdanie!! :
marcin ma w szafie 10 garniturow, w tym 3 brazowe oraz 6 par butow, w tym 2 pary brazowych codziennie do pracy wklada garnitur. jakie jest prawdopoodobienstwo, ze marcin
10
sex telefon nr.....po rozwiązaniu:
marcin ma w szafie 10 garniturow, w tym 3 brazowe oraz 6 par butow, w tym 2 pary brazowych codziennie do pracy wklada garnitur. jakie jest prawdopoodobienstwo, ze marcin
1
wrrrrrrrrr:
jak narysować taki wykres
0
Ola:
Z deklaracji złożonych we wrześniu przez maturzystów pewnego liceum wynika, że 32% z nich zamierza zdawać na maturze historię, 48% wos, a co dziesiąty trzecioklasista deklaruje
15
Filip:
Równania i nierówności wykładnicze − rozwiąż nierówności POMOCY !
4
maciek:
jaka jest najwieksza mozliwa wartość iloczynu liczb których suma jest równa 42
2
Karola:
Mam pytanie. Jak wykazać ze ciąg np o wzorze 2 razy 3
n
jest ciągiem geometrycznym?
2
zarowka:
logarytm ósmej potęgi granicy przy x dążącym do 6 z pochodnej 876 rzędu gradientu funkcji odwrotnej do y daje x.
3
lehu:
x
lim
4−x
2
x→2
1
.:
Na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym którego wszystkie krawędzie są równej długości opisano kulę o promieniu długości √7 . Oblic pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
2
szparkulka:
Po zjedzeniu miąszu arbuza pozostała skórka z niejadalna czescia o grubosci 3 cm. Arbuz miał średnicę 30 cm. Jaką jego czesć stanowił miąsz?
1
kasia:
Proszę o pomoc
Dane są wierzchołki trójkąta: A=(3,2), B=(6,y), C=(6,2). Wyznacz współrzedne puntu B i
2
szparkulka:
9
miki:
może ktoś wie jak to zrobić
2
kinga:
Prosze o pomoc w układzie wspólrzednych sa dane dwa punkty A(−2,2) i B(4,4)
1
Kolo:
W(x)=ax
2
+x+1 W(1)=3
6
borunik1990:
1. Trójkąt ABC jest równoboczny. Punkt A jest środkiem układu współrzędnych, punkt B należy do osi OX, a bok trójkąta ma długość 6. Wyznacz współrzędnie wierzchołków tego
2
Nadzieja:
Zbadaj monotoniczność ciągu o różnicy r= 9 −4k
2
w zależności od parametru k. Wie ktoś jak sie za to zabrac ?
5
sara:
Czy ktoś zna podobne forum z fizyki? Jeśli nie, czy ktoś byłby w stanie rozwiązać 4 −myślę ze niezbyt trudne zadania −własnie z fizyki
11
j:
Na posesji państwa Kowalskich rosły 3 jabłonie. Na pierwszym drzewie było dwa razy mniej jabłek niż na drugim i o 10 mniej niż na trzecim. Z pierwszego drzewa zerwano
3
POMOCY;(:
Na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym którego wszystkie krawędzie są równej długości opisano kulę o promieniu długości
√
7
. Oblic pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
5
borunik1990:
Odcinek AC jest przekątna kwadratu ABCD. Oblicz pole i obwód tego kwadratu, jeśli wiadomo, że A=(−5,−1), C=(1,5).
7
t@mi:
x>2/x−1
1
Dawid:
narysowana mapa ma wymiary 6 cm x 4 cm cm . Jaki obszar w terenie obejmuje ta mapa ? a 0,5 cm
1
Potrzebujący:
Potrzebuje rozwiązać kilka zadań z Logarytmów na jutro.Czy ktoś kto to kuma mogłby się odezwać na mój numer gg 8250062 i mi pomóc
?.Dzieki z góry i oczekuję na pomocnych
6
Nadzieja:
Zbadaj monotoniczność ciągu o różnicy r= 9 −4k
2
w zależności od parametru k. Wie ktoś jak sie za to zabrac ?
1
t@mi:
koszt wykonania stolu i szafy wynosi 1600 zl. zesprzedazy uzyskano laczny zysk w wysokosci 9%. Szafe sprzedano z zyskiem 22%, natomiast sprzedaz stolu przyniosla strate
0
sara:
Narysuj sześciokąt, który ma wszystkie boki równej długości, lecz nie jest sześciokątem foremnym.
1
filomenaa:
Koło i kwadrat mają równe pola. Która figura ma większy obrót i ile razy ?
0
Aaaa:
Uzasadnij ze każdy czworokąt którego przekątne dzielą się na połowy jest równoległobokiem
0
kinga:
może ktoś ma pomysł na rozwiązanie
Nieskonczony ciag liczbowy (a
n
) jest okreslony wzorem an= 4n−31 n=1,2,3...Wyrazy
4
kinia:
pomoże ktoś z tym zadankiem?
2
Matej:
Dziwne zadanie
12
kinga:
Prosze o pomoc
wielomian P(x)= x
3
−21=20 rozłoz na czynniki liniowe to znaczy zapisz go w postaci
2
magda:
Oblicz wysokość ostrosłupa w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o objętości 2m sześcienne jeśli krawędź podstawy ma długość 0,5m
0
Piotr :
Czy jest tu ktoś dobry z angielskiego
potrzebuje napisać 10 zdań . temat jak chciałbyś spędzić wakacje.
0
kinga:
Nieskonczony ciag liczbowy (a
n
) jest okreslony wzorem an= 4n−31 n=1,2,3...Wyrazy ak,ak+1,ak+2 danego ciagu (a
n
)wziete w takim porzadku powiekszono wyraz a
k
o 1 ,
4
Emo:
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3
0
On&on:
Ile co najmniej początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego −9,−7,−5,−3,−1,1,... nalezy dodać by otrzymana suma była większa od 200 ?
2
Cwiekk:
Dwie beczki w kształcie walca o wysokosci 1m mają łączną pojemność 740π litrów. Dlugosc promienia tych wakcw róznią sie o 20cm. Oblicz dlugosc kazdego z walców.
4
member :
Mam problem, układ współrzędnych z rysunkiem potrafię wykonać, dalej ... mam problem
6
zocha:
Zbiór A={x∈R: |x+2|> 1} b={x∈R: |x−1|<2
0
aśśś:
ile pełnych m3 materiału trzeba zakupić na wykonianie ścian bocznych namiotu w kształcie ostrosłupa prawidłowego prostokątnego o krawędzi podstawy 6m i wysokosci 3m
0
madziaks:
kto mi obliczy takie zadanie ?: |logx2(2 jest do kwadratu)1|=0
8
gość:
Zbadaj monotoniczność ciągu:
2
jolcia3112:
Zad. 1 Prosta k przechodzi przez punkty A=(−2,−3) i B= (1,−4). Wyznacz rownania prostej l
17
karol:
prosze o pomoc w dwóch zadankach:
5
jolcia3112:
Dana jest funkcja f(x) = −2x
2
−3x+2 a) wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej funkcji z osiami ukladu
10
asia:
prosze o pomoc w zadaniu
9
kamil:
w szkole są dwa globusy,jeden o średnicy 20 cm,a drugi o srednicy 30 cm.ile razy na większym globusie powierzchnia polski jest większa niż na mniejszym..
5
kamil:
Zbiornik na gaz ma kształt kuli o promieniu 5 m.Zewnętrzną powierzchnie tego zbiornika pomalowano na dwa kolory:40% jest w kolorze srebrnym a reszta w kolorze żółtym..
3
Ola:
Po południu w prywatnej przychodni pracuje trzech stomatologów. Pewnego popołudnia stomatolodzy w tej przychodni przyjęli sześciu pacjentów. Oblicz prawdopodobieństwo
0
agniesia002:
Kulę o r przeciętą płaszczyzną oddaloną od środka kuli o 1/4.Oblicz pole otrzymanego przekroju
3
MADI:
18
Juziaaa_XD:
Ewa usiadłą na ławce w odległości 6m od domu Adama . odbity od kałuży s łoneczny promień porażił ja w oczy . To Adam z okna swego pokoju przesłał Ewie "zajączka". Oblicz na
14
magda;):
Magda zbiera szklane kulki.Kulki mają srednice 1cm i wykonane są ze szkła,którego 1 cm3 waży 2,5g.Ile waży 100 takich kulek..
0
werka:
0
werka:
pomylka − ...ale nie spelniaja nierownosci Ix+2I<3
9
werka:
wyznacz wszystkie liczby xeR,ktore spelniaja nierownosc x
2
<4x ,ale spelniaja nierownosc Ix+2I<3. proze o pomoc!prosze
3
Juziaaa_XD:
w klatce schodowej domu Marty są 4 okna o połlwistym kształcie i średnicy 1,6. Jaka jest powierzchnia wszystkich okien ?
1
Marty$:
firma remontowa w 2005 roku zatrudniła 340 pracowników , z czego dziewieć /siedemnastych stanowili mężczyzni . W nastepnym roku liczba zatrudnionych wzrosła o 15% , przy czym
15
Nimfomanka:
Wsród 23 uczniów było x dziewczynek i y chłopców .Na postojeu zostały w autobusie dwi dziewczynki i jeden chłopiec .Pozostali uczniowie udali sie na polanę Na polanie poszło
7
elżbieta:
Działka państwa Kowalskich ma kształt równoegłoboku,którego dłuszy bok ma 60m,a jej pole powierzchnii wynosi 27arów .obliz szerokość dzałiki...
1
J......:
Z pełnego wody akwarium w kształcir sześcianu o krawędzi 5dm wyjęto kamień o obiętość30 dm3<szescienych> .Poziom w wody w akwarium obniżył się o :?
17
Gosia:
proszę o pomoć:((
1
Gosia:
trójkąt prostokątny gdze przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od przyprostokątnej. wykaż zależność między okręgiem wpisanym i opisanym w tym trójkącie
1
Kani:
Proszę o pomoc
Cięciwy|AB| i |CD| przecinają sie pod katem 36 stopni.Wyznacz kąty środkowe odpowiadające
1
jarecki:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5cm i 12cm. W trójkąt ten wpisano okrąg. Oblicz, w jakim stosunku dzieli przeciwprostokątną punkt jej stycznoci z
3
Kenia:
H.E.L.P.
1
Phill:
Na okręgu o promieniu długości r=3 cm opisano trapez równoramienny o kącie ostrym o mierze 30 stopni. Na podstawach trapezu zbudowano trójkąty równoboczne o długościach
3
Kasiek:
WYZNACZ ASYMPTOTY FUNKCJI
f(x) = −2xarctgx + πx
6
Anjaa:
Dacie rade? Dne są boki a,b,c jakie sa warunki na to by ocenic ze trojkat jest ostrokatny i
1
Pablo:
Proszę o pomoc
16
malinka:
Hej..Kto podejmie się wyzwania?
6
Kali:
Pomocy
Długośc podstaw trapezu mają się do siebie 5:2 ich różnica wynosi 9 cm.Oblicz długość
5
armand:
Hej. Proszę o pomoc w rozwiązaniu (jak najprostszym sposobem) równania:
0
Kani:
Jest ktoś jeszcze
Jak tak to prosiłbym o szybką pomoc z zadankiem: Cięciwy|AB| i |CD| przecinają sie pod katem 36 stopni.Wyznacz kąty środkowe odpowiadające
20
Bogdan:
Zadanie (stare jak świat) dla młodych pasjonatów matematyki z okazji prima aprilis.
0
Paoloo:
Słuchajcie jak by ktoś mogł pomóc w zadaniu (są 2 przykłady) bylabym wdzieczna
a) 3x
2
−9X 12
5
matix:
Średnica podstawy walca o objętości: π/12 dm³ ma 15cm. Jaką wysokość ma ten walec?
3
maro:
Wyznacz liczbę składników w sumie 2+5+8+11+...+449 i oblicz tę sumę.