yyyy... ułuż Układ równan ?
Nimfomanka: Wsród 23 uczniów było x dziewczynek i y chłopców .Na postojeu zostały w autobusie dwi
dziewczynki i jeden chłopiec .Pozostali uczniowie udali sie na polanę Na polanie poszło
trzy razy wiecej dziewczynek niż chłopcó .Ułóż ukad równań opisując te sytułacje ...
1 kwi 12:58
tim: x − ilość dziewczynek
y − ilość chłopców
1) x + y = 23 <−− gdyż na wycieczkę pojechały 23 osoby
Obliczmy najpierw ile chłopców i ile dziewcząt poszło na polanę:
x − 2 <−− tyle dziewczynek
y − 1 <−− tylu chłopców
2) (x −2) = 3(y − 1) <−−− gdyż dziewcząt byłł 3x więcej
Mamy układ równań
x + y = 23
(x−2) = 3(y−1) <−− Rozpisz do końca, można rozwiązać..
1 kwi 13:04
Monik: Nie jestem dobra w te klocki..może to tak ma byc?
x−dziewczynki
y−chłopcy
x+y=20
2x+y=3(x)+y
?
sama nie wiem
1 kwi 13:04
1 kwi 13:05
tim: Nie.. Monik zobacz na moją podpowiedx.
1 kwi 13:05
tim: Mietek.. a gdzie masz zaznaczone, że jednych jest 3 x więcej
Mietek wyjdzie, że x + y = 23 oraz x + y = 23... Coś nie tak
1 kwi 13:06
Monik: tim,jestes naprawdę dobry...
masz moze jakies zadania,gdzie byłoby mozna pocwiczyc układanie układów równan?
1 kwi 13:06
tim: Monik.. która klasa?
I nie, że jhestem dobry./.. bo to jest proste [zapewne SP] Xd
1 kwi 13:07
Monik: 1 gim xD
1 kwi 13:08
tim: Ok. Mogę ci napisać kilka zadań, jak chcesz
1 kwi 13:09
Monik: no napisz

spróbuje wieczorem je rozwiązac ,jak możesz to i takie trudniejsze też
1 kwi 13:10
tim: a) Na seans filmowy przyszli dorośli i dzieci, razem 220 widzów. Oblicz ilu przyszło
dorosłych, a ile dzieci, jeżeli wiadomo, że dorosłych było o 100 więcej niż dzieci.
b) Ala jest o 7 lat starsza od Krzyska. Za 2 lata Ala będzie dwukrotnie starsza od
Krzyśka. Ile lat ma Ala, a ile Krzysiek?
c) Za 4 bułki i 8 rogali zapłacono 10 zł. Za 2 bułki i 18 rogali zapłacono 19zł. Ile
koztuje rogal a ile bułka?
d) Ołówek kosztuje 1 zł, a długopis 2 zł. Za kilka ołówków i kilka długopisów zapłacono
15 zł. Ile kosztuje ołówek a ile długopis, jeżeli kupiono ich tyle samo?
1) W pewnej klasie jest x dziewcząt i y chłopców, razem 27 uczniów. Gdyby chłopców było
dwa razy wiencej, a dziewczyn dwa razy mniej, to klasa liczyłaby 24 uczniów.
2) Sukienka kosztuje x zł, a pelerynka y zł. Za komplet trzeba zapłacić 90 zł. Gdyby
sukienka była o 10 % tańsza, a pelerynka o 10% droższa, to komplet kosztowałby 85 zł.
1 kwi 13:15
tim: Poprawka do d) <−− Ile kupiono długopisów i ołówków, jeżeli kupiono ich tyle samo.
1 kwi 13:20
.: Nimfomanka,fajny masz nick
1 kwi 14:00
tim: Zazdrościsz? xD
1 kwi 14:06
.: nie do końca
1 kwi 14:09