.
Kani: Proszę o pomoc

Cięciwy|AB| i |CD| przecinają sie pod katem 36 stopni.Wyznacz kąty środkowe odpowiadające
łukom AC i BD, jeśli stosunek ich długości wynosi 1:3.
1 kwi 11:57
Bogdan:
E − punkt przecięcia cięciw AB i CD.
|<AEC| = |<DEB| = 36o.
|<CEB| = 144o.
długość łuku BD = 3 * długość łuku AC
Mamy wyznaczyć: |<ASC| = α, |<DSB| = 3α.
Z własności kątów wpisanych i środkowych opartych o ten sam łuk otrzymujemy:
|<ASC| = α => |<ABC| = α2
|<DSB| = 3α => |<DCB| = 3α2.
Rozpatrujemy trójkąt BEC, w którym: α2 + 3α2 + 144o = 180o.
Z ostatniej zależności wyznaczysz miarę kąta α i potem 3α.
1 kwi 14:24