LKogarytm
Mickej: dla jakich wartości parametru m równanie
ma pierwiastek większy od −2
samo równanie jest dla mnie proste inie sprawia mi problemów dziedzina i reszta tylko nie
wiem jak założyć warunek na ten pierwiastek prosił bym o jakąś podpowiedz
1 kwi 20:55
1 kwi 20:55
marek: rozwiąż to jak normalne równanie i gdy otrzymasz x = ...
to wtedy z tego rozwiązania robisz nierówność x > −2
1 kwi 21:01
Eta: Witam Mickej!
ja proponuje tak:
Oczywiście załozenia zrobione ?.... i rozumiem,ze
−1 poza logarytmem
więc :
(
13)
m+1 = x +3
to:
(
13)
m+1 − 3 = x zatem x > −2
teraz już chyba wiesz jak dalej:
(
13)
m+1 −3 > −2
(
13)
m+1 > (
13)
0 zmiana zwrotu
to m+1 < 0
1 kwi 21:08
1 kwi 21:22
Mickej: podoba

dzikuje ale wystarczyła by mi tylko podpowiedz
1 kwi 21:45
1 kwi 21:49
Mickej: heh
1 kwi 21:59
Eta: 
1 kwi 22:01
Bogdan:
To ja dam taką podpowiedź.
Można narysować wykres funkcji y = log13(x + 3) − 1,
jest to wykres funkcji y = log13x przesunięty o wektor [−3, −1].
Po wykresie y = log13(x + 3) − 1 przesuwamy prostopadle do osi y
wykres funkcji stałej y = m
1 kwi 22:13