?
matix: Średnica podstawy walca o objętości: π/12 dm³ ma 15cm. Jaką wysokość ma ten walec?
1 kwi 00:23
Basia: Podpowiadam
1 kwi 00:29
Basia: Średnica to 2*R. Wylicz R.
| | π | |
Zapisz wzór na objętość walca i przyrównaj do |
| . |
| | 12 | |
Wylicz H.
1 kwi 00:30
matix: wyszło mi że wysokośc ma 675cm. To chyba coś nie tak?
1 kwi 00:35
tim: Tak ogólnie, ktoś zauważył, że jedno jest w dm3, a drugie w cm?
1 kwi 10:00
tim: d = 15cm = 1,5
dm
r = 0,75dm
r
2 = 0,5625dm
6,75πH = π /:π
6,75H = 1
1 kwi 10:04