promień i pole
karol: prosze o pomoc w dwóch zadankach:
1. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 i 4
2. Znajdź pole trójkąta i równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach: A(2,3)
B(−1,3) C(3,1).
1 kwi 16:04
katie :): | | a+b−c | | 3+4−5 | |
1. promien tego okregu oblicza sie wg wzoru |
| = |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
1 kwi 16:29
karol: z pierwszym już sobie poradziłem poradziłem. I mam pytanie czy da się je rozwiązać bez
tego wzoru na promień?
1 kwi 16:32
tim: Możesz sobie narysować i odczytać
1 kwi 16:34
karol: a te drugie zadanko co w nim trzeba najpierw obliczyć
1 kwi 16:43
karol: wie ktoś co w tym drugim trzeba zrobić?
1 kwi 17:23
katie :): 2. przede wszystkim musisz znalezc przeciecie sie symetralnych dwoch bokow trojkata

i
ten punkt bedzie srodkiem okregu

a potem liczysz odleglosc srodka okregu od
wierzcholka trojkata to bedzie promien
1 kwi 17:27
karol: a jak znaleźć przecięcie się tych symetralnych?
1 kwi 17:37
katie :): symetralne to odcinki ktore dziela bok na 2 rowne czesci
| | 2+(−1) | | 3+3 | |
to ze wzorku  S xAB = |
| = 1/2, SyAB = |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
1 kwi 17:43
karol: no tak ale jak znaleźć przecięcie się tych symetralnych?
1 kwi 17:44
katie :): tak w ogole to mata normalna czy rozszerzona?
1 kwi 17:45
karol: normalna
1 kwi 17:45
katie :): symetralne sa do bokow prostopadle, zatem wyznaczasz wzor funkcji liniowej zawierajacej
dwa punkty np AB, potem tworzysz prosta prostopadla do prostej AB przechodzacej przez
srodek tego boku tutaj punkty 1/2, 3
1 kwi 17:47
karol: może rozwiążesz mi to zadanko bo ja straszna noga jestem z matmy a to zadanko będzie na
sprawdzianie...
1 kwi 17:49
katie :): no ok ale napisze je na kartce i wysle mailem ok

1 kwi 17:50
karol: ok

nietoperek4@o2.pl
1 kwi 17:52
katie :): tylko moment

bo musze skonczyc cos drukowac
1 kwi 17:54
karol: i jak
1 kwi 18:30