Trygonometria
Mała: cosx+√3sinx=0
1 kwi 21:44
katie :): dzielisz obustronnie przez sin
ctgx = −
√3
1 kwi 21:47
1 kwi 21:50
Mickej: można też przenieś cos na drugą strone i odnieś do kwadratu i wyjdzie
sinx=1\2
sinx=−1\2
1 kwi 21:53
Bogdan:
Jeśli dzielimy przez sinx to tylko przy podaniu założeń.
To równanie bezpieczniej jest rozwiązać nastepująco:
cosx +
√3sinx = 0
cosx + tg60
osinx = 0
| | sin60o | |
cosx + |
| * sinx = 0
|
| | cos60o | |
mnożymy obustronnie przez cos60
o
cosx*cos60
o + sin60
o*sinx = 0
cos(x − 60
o) = 0
x − 60
o = 90
o + k*180
o k € C
x = 150
o + k*180
o
1 kwi 22:05
Mała: dzieki
2 kwi 01:10