wartosc bezwzgledna
ola6789: |x−1|<5−2|x| prosze o pomoc w rozwiazaiu
1 kwi 21:16
1 kwi 21:28
Eta:
rozpatrz przedziałami:
m−ca zerowe x= 1 −−− dla pierwszego modułu
x = 0 −−−− dla drugiego
więc przedziały są:
I/ x€( −∞, 0) −−− tu obydwa moduły zmieniają znak
II/ x€<0, 1) −−−− tu , pierwszy zmienia, drugi nie
III/ x€<1,∞) −−−− tu obydwa nie zmieniają znaków
pamiętaj ,że rozwiązania musza nalezec do danego przedziału
dasz radę ?
1 kwi 21:34
ktos: a od czego to zależy czy moduły zmieniają znak? czy to juz jest tak przyjęte
1 kwi 21:48
ola: nie rozumiem dlaczego dla drugiego modulu x=0
1 kwi 21:51
Eta:
zobacz jak podstawisz liczbe z przedziału
jeżeli pod modułm otrzymasz
ujemną to musisz zmienić znak
a jak dodatnią ,to nie zmieniasz znaku
np: w pierwszym przedziale masz x€ (−∞, 0)
weź np x = −3 i co zobaczysz?
,że Ix −1I = I −3 −1 I = I −4I = − (−4) = 4
czyli zmiana znaku
− (−4)
i to samo dla Ix I = I − 3I = − (−3) = 3
też zmiana znaku przed
−(−3
1 kwi 21:54
Eta:
Ola, zobacz co masz pod modułem:
1moduł x−1 = 0 <=> x = 1
2moduł x = 0
wiesz już?
1 kwi 21:55