h
j: Na posesji państwa Kowalskich rosły 3 jabłonie. Na pierwszym drzewie było dwa razy mniej
jabłek niż na drugim i o 10 mniej niż na trzecim. Z pierwszego drzewa zerwano
dwadzieścia jabłek i teraz na trzecim drzewie jest ich tyle, ile łącznie na dwóch
pierwszych. Ile jabłek rośnie na każdym drzewie ?
1 kwi 18:31
zzz: Jablonie oznaczamy literami A, B i C.
A= B2
A+10=C → B2 + 10 = C
A−20+B=C
B2 − 20 +B = B2 +10 / *2
B − 40 + 2B = B +20
2B=60
B=30
A =B2= 302 = 15
C= A+10 = 15+10 = 25
1 kwi 19:11
j: mógłbyś mi napisać równaniem tylko na literce x ?
1 kwi 19:12
zzz: nie da sie tylko na x, bo masz 3 niewiadome.
1 kwi 19:23
j: da sie bo ja tak musze zrobic
1 kwi 19:33
j: ze pierwsze to x drugie to 2x a trzecie to x+10 i to jest przed zerwaniem
1 kwi 19:34
zzz: prosze

x−20+2x=x+10
2x=30
x=15
1 kwi 19:43
j: no i widzisz to jest nie logiczne bo jezeli x to jest 15 i potem jak zabieramy 20 jablek
z 1 drzewa to co na jabloni rosnie −5 jablek ?
1 kwi 20:05
zzz: x−20+2x=x+10
podstaw za x 15:
15 − 20 + 2*15 = 15+10
− 5+30 = 25
25=25
wszystko jest dobrze
1 kwi 20:22
j: nie bo to jest nie logiczne. pomysl.nie moze byc na jablon minus 5 jablek bo jezeli jest
15 i zrywamy 20? to nie logiczne. nie zgadzam sie.
1 kwi 20:32
zzz: wynik jest dobry,a zadanie nie musi wcale byc logiczne
1 kwi 20:36
Majka ;]: moze to z ukladow rownan trzeba obliczyc
1 kwi 21:05