graniastyy
Matej: Dziwne zadanie
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekąna tej bryly tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt α=30 .Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętosc tego ganiastosłupa
,jeżeli pole powierzchni bocznej wynois 72√6cm2
Pb=4*a*h
72√6=4*a*h//4
18√6=a*h
i co dalej? O.o
1 kwi 17:34
Eta:
Dalej tak:
H/ d = tg30o H −−− wysokość gran.
d= a√2 −−− przekatna kwadratu o boku "a"
z funkcji tryg. H/ d = tg30o => H/a√2 = √3 / 3
to 3H = a√6 => H= a√6 / 3
podstawiając do Pb
otrzymasz:
18√6 = a * a √6/3
to a2 = 54 => a = 3√6
teraz już dasz radę , powodzenia.
1 kwi 18:58
Matej: Dzięki Eta
1 kwi 19:27