Dana jest funkcja f(x) = -2x^2-3x 2
jolcia3112: Dana jest funkcja f(x) = −2x2−3x+2
a) wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej funkcji z osiami ukladu
wspolrzednych
b) podaj jej zbior wartosci oraz przedzialy monotonicznosci
1 kwi 15:59
katie :): a) gdy chcesz obliczyc miejsac przeciecia sie z osia OY to za x podstawiasz 0, jesli
przeciecia z osi OX wtedy za y podstawiasz zero, obliczasz delte i masz 2 rozw
1 kwi 16:33
tim: a) za x = 0, potem za y = 0, i obliczasz drugą współrzędną.
1 kwi 16:33
1 kwi 16:35
katie :): Δ=9−4*(−2)*2=9+16=25
1 kwi 16:35
katie :): w funkcjach kwadratowych monotonicznosc zmienia sie w wierzcholku

jesli a<0 to od (−∞
, p) bedzie rosnaca, a od (p,∞) malejaca
1 kwi 16:39