Gimnazjum 3 klasa
Piotr : Monika wykonała karnawałową czapeczkę z wycinka koła. Jaka ma wysokość ta czapka ?
promień tego koła to 12 cm . Część koła to 3/4
1 kwi 22:47
Włodi: CZY TE 3/4 KOŁA TO WYSOKOŚĆ CZAPKI
1 kwi 22:50
Piotr : nie wiem właśnie o co chodzi wogule

* jest koło z czego 1/4 jest wycieta zostaje 3/4 i
pytanie
1 kwi 22:52
Włodi: JeSli chodzi o to że te 3/4 to wysokość czapki to możźemy to policzyć tak:
r=12 więc Średnica=24
następnie mnożymy całkowitą średnicę koła czyli 24 przez wysokość czapki czyli 3/4 co
nam daje 15.5 i właśnie tyle wynosi wysokość czapki
kumasz czy rozpisać w działaniach?
1 kwi 22:58
Piotr : nie bardzo chcem wiedzieć o co chodzi a nie tylko spisać

mam rysunek i jest na nim 3/4
koła i promień 12 cm i nic wiecej
1 kwi 23:00
Eta:
po pierwsze czapka ma kształt
stożka
czyli
matymatyka
R= 12 cm −−− promień koła = tworząca stożka
2πR −−− obwód całego koła
to ; 3/4 * 2π*12= 18π
a 18 π −−− to obwód podstawy stożka = 2πr
gdzie r − promień pods. stożka
więc : 2πr= 18π /: 2π
zatem mamy; r= 9cm
to h
2 = l
2 − r
2
podstaw dane i wylicz h
1 kwi 23:03
Włodi: r = 12
Śr = 2r = 24
wysokość czapki = 3/4 Śr
24*3/4 = 15.5
rozumiesz
1 kwi 23:04
Eta: Oczywiście pamiętasz że l = R = 12 cm
1 kwi 23:04
Eta: Włodi

niestety nie tak

1 kwi 23:05
Włodi: oki masz rację zapomniałem zwinąć tą czapkę i policzyłem 3/4 z 24 sory moja wina
1 kwi 23:09
Piotr : czyli h = 12

cm
1 kwi 23:09
Piotr :
1 kwi 23:13
Eta: Piotr! jakie 12


podstaw do tego równania co napisałam
h
2 = l
2 − r
2
h
2 = 144 − 81
h
2 = 63 to h=
√63 ~ 8cm i tyle!
1 kwi 23:18