...
POMOCY;(: Na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym którego wszystkie krawędzie są równej długości
opisano kulę o promieniu długości √7 . Oblic pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
1 kwi 18:31
POMOCY;(: czy ktos moze mi pomoc z tym zadaniem

?
1 kwi 18:45
POMOCY;(: 
?
1 kwi 19:09
marek: Środek tej kuli znajduje się w połowie wysokości tego graniastosłupa na odcinku łączącym
punkty przecięcia się wysokości w obu podstawach.
tu jest rysunek
http://marek_tg2.w.interii.pl/mata/gran.JPG
hp = 12 * a * √3
23 hp = 13 * a * √3
( 23 hp)2 + ( 12 a)2 = R2
13 a2 + 14 a2 = 7
712 a2 = 7
a2 = 12
a = 2√3
Pb = 3 * a2
Pb = 3 *12
Pb = 36
1 kwi 20:20