może ktoś pomóc
blizniak: punkty A(2;3) B(2;4) C(4;6) to wierzchołki trójkąta
oblicz obwód trójkąta ABC
1 kwi 21:44
katie :): musisz obliczyc odleglosci mieszy poszczegolnymi punktami
√(x1 −x2)2+(y1 −y2)2
1 kwi 21:54
paula:
6 kwi 20:09
madzia:
20 gru 15:46
Nikka:

|AC| =
√(xC−xA)2+(yC−yA)2
|AC| =
√(4−2)2+(6−3)2
|AC| =
√4+9
|AC| =
√13
|BD| = ?
Wyznaczmy równanie prostej AC: y = ax + b
| | 3 | |
A, C ∊ pr. AC → 3 = 2a + b i 6 = 4a + b → a = |
| , b = 0 |
| | 2 | |
Niech prosta BD ma postać: y = cx + d.
Punkt D należy do prostej BD prostopadłej do prostej AC.
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Skoro pr. AC⊥ pr. BD to c*( |
| ) = −1 → c = − |
| → y = − |
| x + d |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 16 | |
Punkt B∊pr. BD czyli 4 = − |
| *2 + d → d = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 16 | |
pr. BD: y = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
Punkt D jest punktem przecięcia prostych AC i BD:
| | 32 | | 48 | |
Stąd x = |
| , y = |
| |
| | 13 | | 13 | |
Oblicz długość odcinka BD i podstaw do wzoru na pole trójkąta...
(sprawdź obliczenia).
20 gru 16:12
Nikka: no to się uśmiałam sama z siebie − bo to obwód trzeba było policzyć, a nie pole

jak obwód to tak jak napisała Katie − trzeba obliczyć długości boków (odległości między
wierzchołkami Δ−a)
20 gru 16:19
123: Zrobiłaś kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty
20 gru 16:21
Nikka: praktyka czyni mistrza

nio, ale fakt niepotrzebnie się napisałam
20 gru 16:30