help
maciek: jaka jest najwieksza mozliwa wartość iloczynu liczb których suma jest równa 42

1 kwi 19:17
maciek: ma ktos pomysl?
1 kwi 19:21
Bogdan:
x + y = 42 => y = 42 − x
z = x * y → max
z = x * (42 − x)
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową z(x) = −x2 + 42x, która osiąga maksimum
dla x = −42−2 = 21
Stąd y = 21
Odp. Największa wartość tego iloczynu jest równa 21 * 21 = 441
1 kwi 19:25
maciek: a dlaczego dzielisz przez −2 ? skad to sie wzięło? bo nie wiem
1 kwi 19:33
Bogdan:
A jak wyznacza się wierzchołek paraboli?
1 kwi 19:35