zadania z fizyki
sara: Czy ktoś zna podobne forum z fizyki? Jeśli nie, czy ktoś byłby w stanie rozwiązać 4
−myślę ze niezbyt trudne zadania −własnie z fizyki
1 kwi 18:32
Jakub: Dawaj tutaj
1 kwi 18:36
sara: 1. Jaka ilośc cipła odda otoczeniu żelazo o masie 1 kg po zmniejszeniu jego temp z 1500
st do −50 st?
2. Lód bedacy w temp 0 st , wrzucony do 5kg wody o temp 20 st, spowodowal ze temp wody
spadla do 15 st. Jaka była masa lodu?
3. Jaka ilosc pary wodnej o temp 100 st zamieni sie w wode o tej samej temp , jezeli
oddane zostanie cieplo o wartosci 6MJ?
4. Oblicz mase pary wodnej o temp. poczatkowej 100 st , jezeli zamieniajac sie w ciecz o
temp 20 st oddaje 800 kJ ciepła.
Bede barrrrrrdzo wdzieczna
1 kwi 18:42
sara: Kto pomoże?
1 kwi 19:20
Jakub: 1.
Korzystasz ze wzoru W = c
w * m * ΔT
Temperaturę obniżono z 1500 do −50 więc o ΔT=1550C
| | J | |
W = 452 |
| * 1kg * 1550C = dokończ |
| | kg*C | |
1 kwi 19:58
sara: Dzięki bardzo

jest ktos moze kto umie pozostałe zadania zrobic?
1 kwi 22:50