Prawdopodobieństwo
Ola: Po południu w prywatnej przychodni pracuje trzech stomatologów. Pewnego popołudnia
stomatolodzy w tej przychodni przyjęli sześciu pacjentów. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia:
a ) A − każdy z lekarzy przyjął co najwyżej pięciu pacjentów
b ) B − każdy z lekarzy przyjął co najwyżej czterech pacjentów.
Proszę gorąco o pomoc bo nijak nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem.
1 kwi 14:49
Basia: Podpowiadam
1 kwi 14:52
Basia:
6 pacjentów → 3 lekarzy
|Ω| = 3
6
A każdy z lekarzy przyjął co najwyżej pięciu pacjentów
A' jeden z lekarzy przyjął wszystkich 6 pacjentów
|A'| = 3
| | 3 | | 1 | | 1 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 35 | | 243 | |
| | 1 | | 242 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1− |
| = |
| |
| | 243 | | 243 | |
B − każdy z lekarzy przyjął co najwyżej czterech pacjentów.
B' − jeden z lekarzy przyjął 5 pacjentów lub jeden z lekarzy przyjął 6 pacjentów
x przyjął 5 ⇒ y przyjął 1 lub z przyjął 1
y przyjął 5 ⇒ x przyjął 1 lub z przyjął 1
z przyjął 5 ⇒ x przyjął 1 lub y przyjął 1
czyli mamy 3*2=6 możliwości
+ 3 (x 6 lub y 6 lub z 6)
razem: 6+3 = 9
| | 9 | | 32 | | 1 | |
P(B') = |
| = |
| = |
| =181 |
| | 36 | | 36 | | 34 | |
1 kwi 15:01
Ola: Dziękuje serdecznie za pomoc!
1 kwi 15:11