zadanie z parametrem
asia: prosze o pomoc w zadaniu
Dla jakiego parametru m rozwiązaniem nierówności (m+1)x2+ (2m+1)x + m+1> 0 jest zbiór R
1 kwi 15:50
katie :): rozwiazaniem bedzie caly zbior R gdy bedzie to funkcja liniowa , czyli m+1=0 ⇒m=−1
Lecz jeszcze trzeba rozwazyc fukncje kwadratowa
1 kwi 16:03
katie :): mozesz spojrzec na
1466
1 kwi 16:04
katie :): gdy m≠−1 wtedy bedziemy mieli f kawdratowa i musimy zrobic aby byla ona rosnaca, czyli
wspolczynnik a>0 w naszym przypadku m+1>0, oraz Δ<0 (b2 −4ac<0)
1 kwi 16:06
katie :): m>−1
Δ=(2m+1)2−4*(m+1)*(m+1)= 4m2 +4m+1 −(4m2 +8m+4)=−4m−3
1 kwi 16:09
asia: to jak będzie z tą kwadratową? trzeba obliczyć delte? i te "eMy" to będą rozwiązania?
w tym zadaniu nie wiedze powiązania...
1 kwi 16:10
katie :): −4m−3<0
−4m<3
| | 3 | | 3 | |
łącząc a i Δ uzyskujemy przedzialy (−1, ∞) oraz (− |
| , ∞) iloczyn to (− |
| , ∞)
|
| | 4 | | 4 | |
nie mozemy zapomniec o warunku gdy funkcja jest liniowa m=−1
| | 3 | |
Ogolne rozw to m∈ (− |
| , ∞) suma {−1} |
| | 4 | |
1 kwi 16:16
katie :): no juz Ci rozwiazalam
1 kwi 16:16
asia: hmmm czy w delcie nie powinno być 4m−1
1 kwi 23:14
asia: a nie pomyliłam się
1 kwi 23:16
Eta: Katie

sumę piszesz duże U a część wspólną to n
np; x€ ( −∞,2) U ( 6, ∞) fajne
1 kwi 23:21