


!
A ponieważ to zadanko dla młodych pasjonatów
więc pasuję
, Ładnie to tak zamocić... Wesołego prima aprilis
| 81 | ||
16 − 36 + | = 25 − 45 + {81}{4} | |
| 4 |
| 9 | 9 | |||
(4 − | )2 = (5 − | )2 √ | ||
| 2 | 2 |
| 9 | 9 | |||
|4 − | | = |5 − | | | ||
| 2 | 2 |
W nagrodę kilka ciekawostek:
1 * 8 + 1 = 9
12 * 8 + 2 = 98
123 * 8 + 3 = 987
1234 * 8 + 4 = 9876
12345 * 8 + 5 = 987 65
123456 * 8 + 6 = 987654
1234567 * 8 + 7 = 9876543
12345678 * 8 + 8 = 98765432
123456789 * 8 + 9 = 987654321
1 * 9 + 2 = 11
12 * 9 + 3 = 111
123 * 9 + 4 = 1111
1234 * 9 + 5 = 11111
12345 * 9 + 6 = 111111
123456 * 9 + 7 = 1111111
1234567 * 9 + 8 = 11111111
12345678 * 9 + 9 = 111111111
123456789 * 9 +10= 1111111111
9 * 9 + 7 = 88
98 * 9 + 6 = 888
987 * 9 + 5 = 8888
9876 * 9 + 4 = 88888
98765 * 9 + 3 = 888888
987654 * 9 + 2 = 8888888
9876543 * 9 + 1 = 88888888
98765432 * 9 + 0 = 888888888
1 * 1 = 1
11 * 11 = 121
111 * 111 = 12321
1111 * 1111 = 1234321
11111 * 11111 = 123454321
111111 * 111111 = 12345654321
1111111 * 1111111 = 1234567654321
11111111 * 11111111 = 123456787654321
111111111 * 111111111 = 12345678987654321
.
A znasz jakieś ciekawostki ukryte w tym trójkącie?
Zakładając, że pierwszy rząd to 1 1 \