Proszę o pomoc w trzech zadankach
borunik1990: 1. Trójkąt ABC jest równoboczny. Punkt A jest środkiem układu współrzędnych, punkt B
należy do osi OX, a bok trójkąta ma długość 6. Wyznacz współrzędnie wierzchołków tego
trójkąta i równania prostych, w których zawarte są boki tego trójkąta.
2. Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest symetralna odcinka o końcach A=(−4,6),
B=(2,−4).
3. Dane są proste o równaniach l:y=a2+2, k:y=(a+2)x−6. Wyznacz liczbę a, tak aby proste
te były równoległe, i sprawdź, czy te proste są wykresami funkcji rosnących, czy
malejących.
1 kwi 21:31
kaz: A(0,0) B(6,0)
6=√(xc−0)2+(yc−0)2
6=√(xc−6)2+(yc−0)2 stąd xc=3 yc=3√3 C(3,3√3)
pr.AB→y=o
prBC→(3−6)(y−0)=(3√3−0)(x−6)→y=−√3x−6√3
1 kwi 21:58
borunik1990: 
Nie wiedziałam w pierwszej zadanie a pomożesz pozostałe zadanie. Proszę
1 kwi 22:02
kaz: pr.AC→y=√3x
Ad.2)
środek odc.AB=(−4+2/2,6−4/2)=(−1,1)
pr.AB→y=−(10/6)x−4/6
pr.prost. do pr.AB przechodz. przez P(−1,1)→y=ax+b→1=(6/10)(−1)+b→b=1,6 czyli y=0,6x+1,6
1 kwi 22:15