nierownosc
t@mi: x>2/x−1
1 kwi 18:25
Kamil: x>2/x−1 / * x−1
x*(x−1)> 2
x*x−x−2>0
delta =b*b−4*a*c
czyli
delta = 1+8 = 9
√delta =3
x1 = 1−3/2 = −1
x2 = 1+3/2 = 2
1 kwi 18:54
t@mi: tak samo mi wyszlo, ale zgodnie z odpowiedziami to jest zly wynik
2 kwi 14:23
to: przeciez to jest 'nierownosc' a nie 'rownosc'
funkcja ma ramiona skierowane do gory
czyli x nalezy od (−oo, −1) U (2, +oo)
teraz dobrze ?
jak nie to sprawdź rozwiązanie równania − ja tego nie zrobiłem
2 kwi 14:45
%253Cb%253Eto%253A%253C%252Fb%253E%2520przeciez%2520to%2520jest%2520'nierownosc'%2520a%2520nie%2520'rownosc'%250A%250Afunkcja%2520ma%2520ramiona%2520skierowane%2520do%2520gory%250Aczyli%2520x%2520nalezy%2520od%2520(%25E2%2588%2592oo%252C%2520%25E2%2588%25921)%2520U%2520(2%252C%2520%252Boo)%250A%250Ateraz%2520dobrze%2520%253F%250Ajak%2520nie%2520to%2520sprawd%25C5%25BA%2520rozwi%25C4%2585zanie%2520r%25C3%25B3wnania%2520%25E2%2588%2592%2520ja%2520tego%2520nie%2520zrobi%25C5%2582em%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fwesoly.gif%2522%2520alt%253D%2522emotka%2522%253E%250A%250A
2 kwi 14:46
Bogdan:
Nie można mnożyć nierówność przez wyrażenie zawierające zmienną.
x > 2x − 1
założenie: x ≠ 1
x − 2x − 1 > 0
Teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika
x2 − x − 2x − 1 > 0
Rozkładamy licznik na czynniki:
(x − 2)(x + 1)x − 1 > 0 <=> (x − 2)(x + 1)(x − 1) > 0
+ + + + + +
−−−−−− −1 −−−−−−−− 1 −−−−−−− 2 −−−−−−−−>x
− − − − − −
Odp.: x € (−1, 1) U (2, +∞)
2 kwi 14:52
t@mi: mi wyszedl taki sam wynik jak tobie jak sam liczylem ale w odp jest. x nalezy do <−2,0) u
<1,∞)
2 kwi 14:52
Bogdan:
Trzeba więc rozwiązać nie tą nierówność, którą rozwiązywaliśmy, a tą:
x > 2x − 1
2 kwi 16:02