ciąg artmetyczny
miki: może ktoś wie jak to zrobić

Ciąg arytmetyczny przedstawiony w układzie współrzędnych:
A(1,5) B (2,4) C(3,3) D(4,2) E (5,1) F (6,0) itd...
a) podaj wzór na wyraz ogólny tego ciągu
b) ustal które wyrazy ciągu są mniejsze od (−1000)
c) Oblicz sumę 20−tu początkowych wyrazów
1 kwi 18:49
miki: pomoże ktoś
1 kwi 18:54
Bogdan:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez te punkty
1 kwi 19:13
Bogdan:
miki − poddajesz się?
1 kwi 20:05
miki: już jestem
równanie to y=−x+6
1 kwi 20:48
miki: jesteś może jeszcze Bogdanie
1 kwi 20:50
Eta:
Pomogę Ci

równanie jest ok!
ale zapisz je w postaci:
a
n = − n +6 −−− to jest ten ciąg ( bo tam nie ma "x" i "y"
bo ta funkcja jest okreslona na zb liczb naturalnych N
rozumiesz ?
zatem juz masz ogólny wyraz tego ciągu
zadb)
−n +6 < − 1000 => n − 6 >1000 => n > 994
zad c)
podstaw do wzoru na S
20 = )a
1 +a
20)*20 /2
a
1 = −1 +6 = 5 a
20= −20 +6 = − 14
powodzenia
1 kwi 20:57
miki: dziękuje bardzo
1 kwi 21:00
miki: a w tym pod punkcie b to jest dobrze

n−6>1000 => n>994
1 kwi 22:41
Eta: w zadaniu jest tak :
−n +6 < − 1000 /*(−1) czyli zmiana
zwrotu nierówności
więc :
n − 6 > 1000 o widzę teraz że źle przenoiosłam
− 6
więc n > 1000
+6
n > 1006 ( soryy , )oczywiście pomyłka
1 kwi 22:48