nierownosci
ola6789: x3+3x≥−4 prosilabym o rozwiazanien ; ) ; )
1 kwi 21:11
Mickej: −1 jest pierwiastkiem
1 kwi 21:12
Mickej: x3+1+3x+3≥0
(x−1)(x2+x+2)≥0
1 kwi 21:13
ola6789: Mickej−u drogi szczerze powiedziawszy nie bardzi wiem dlaczego takie a nie inne dwa
nawiasy powstały, gdyby to wymnozyc kazdy przez kazdy to nie wychodzi powyzszy wielomian
(chyba)
1 kwi 21:20
Eta:
W(−1)= −1 −3 +4 =0
więc x= −1 jest pierwiastkiem
podziel x
3 +3x +4 ) : ( x +1)= x
2 − x +4
− x
3 − x
2
−−−−−−−−−−−−−−
= −x
2 +3x
x
2 +x
−−−−−−−−−−
= 4x +4
− 4x − 4
−−−−−−−−−
= =
czyli masz rozkład:
(x +1)(x
2 −x +4) ≥ 0 Δ<0 nie ma perw.
czyli x
2 −x +4 >0 dla każdego x€R
więc tylko x +1 ≥0
odp;
x ≥ − 1
1 kwi 21:20
Eta: Mickej pomylił się ( a może
prima aprilis
1 kwi 21:22
1 kwi 21:23
Eta: Jaki sześcian sumy? .... niemożliwe
1 kwi 21:24
ola: x3+1+3x+3≥0
(x+1)(x2−x+1)+3(x+1)≥0
1 kwi 21:34
1 kwi 21:37
Eta:
I do tego to nie sześcian sumy , tylko
suma sześcianów
uzupełniona o +3(x+1) bez urazy

. nie czepiam się
1 kwi 21:40
ola: wszytsko sie zgadza : ) thx
1 kwi 21:40