Statystyka - nie wiem jak zrobić...
art: W pewnym zakładzie zbadano pracowników bezpośrednio produkcyjnych pod względem stażu
pracy. Okazało się, że 25% tych pracowników pracowało krócej niż 6 lat, połowa od 6 do
12 lat, natomiast najdłuższy staż pracy pozostałych pracowników był równy 18 lat. Średni
staż pracy pracowników administracyjno−biurowych w tym zakładzie wynosił 12 lat. Jaki
jest średni staż pracy ogółu pracowników tego zakładu, jeśli grupa pracowników
bezpośrednio produkcyjnych jest 2,5−krotnie liczniejsza od administracyjno−biurowych?
1 kwi 20:13
Coma13: pracownicy administracyjno biurowi − liczebność X − średni staż 12 lat
pracownicy produkcyjni − liczebność 2,5X − średni staż.... >>9<< z obliczeń nizej
1 grupa ∈ <0;6) − 25%
2 grupa ∈ <6;12> − 50%
3 grupa ∈ (12;18> − 25%
osoby z grupy 1 zaniżają średni wiek pracowników a z grupy 3 zawyżają....
dla dużej grupy pracowników średnia ich stażu będzie w przedziale od 6 do 12
średnia stażu wszystkich pracowników produkcyjnych Sp= (0+18)/2=9
9lat * 2.5 X + 12lat * X
średnia całego zakładu Śr = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3,5
22,5lat+12lat 34,5lat
Śr = −−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−− = 9,857 lat
3,5 3,5
11 kwi 02:44