pole
karol: Zna ktoś prosty sposób rozwiazania tego zadania

Znajdź pole trójkąta i równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach: A(2,3)
B(−1,3) C(3,1).
1 kwi 23:37
Mickej: wyznacz długości boków z wzoru na odległość 2 punktów
1 kwi 23:44
Mickej: jak to zrobisz to wyznacz sobie jakiś kąt z tweirdzenia cosinusów
1 kwi 23:45
karol: i co dalej...?
1 kwi 23:46
Mickej: pole z wzoru
P=1\2sinα a*b
a promień z twierdzenia sinusów
1 kwi 23:48
karol: sposób chyba szybszy od liczenia tych prostych, prostych prostopadłych.... ale ja tak nie
lubie tych twierdzeń że chyba wybiore ten pierwszy sposób
1 kwi 23:51
Bogdan:
P − pole trójkąta.
→
AB = [−3, 0]
→
AC = [1, −2]
| −3 0 |
P = 12*| | | | = 12 * |6 − 0| = 2
| 1 −2 |
Zastosowałem wyznacznik z współrzędnych wektorów AB i AC
1 kwi 23:53
karol: może na te równanie okręgu też znasz krótszy sposób?
2 kwi 00:00
Bogdan:
Równanie okręgu: x2 + y2 + ax + by + c = 0
A(2, 3): 4 + 9 + 2a + 3b + c = 0
B(−1, 3): 1 + 9 − a + 3b + c = 0
C(3, 1): 9 + 1 + 3a + b + c = 0
Trzeba rozwiązać układ równań:
1. 2a + 3b + c = −13
2. −a + 3b + c = −10
3. 3a + b + c = −10
2 kwi 00:01
karol: a skąd taki wzór na równanie okręgu?
2 kwi 00:04
Bogdan:
2. c = a − 3b − 10
1. 2a + 3b + a − 3b − 10 = −13 => 3a = −3 => a = −1
3. 3a + b + a − 3b − 10 = −10 => 4a − 2b = 0 => 2a = b => b = −2
2. c = −1 − 3*(−2) − 10 = −5
Równanie okręgu: x2 + y2 − x − 2y − 5 = 0
Środek okręgu S = (12, 1)
Długość promienia r = √ 14 + 1 + 5 = 52
Równanie okręgu w postaci kanonicznej: (x − 12)2 + (y − 1)2 = 254
2 kwi 00:12
Bogdan:
x2 + y2 + ax + by + c = 0 to jest równanie okręgu w postaci ogólnej,
(x − xo)2 + (y − yo)2 = r2 to jest równanie okręgu w postaci kanonicznej
Środek okręgu S = (xo, yo)
2 kwi 00:16
karol: a czemu ja mam taki wzór na równanie okręgu w postaci ogólnej: x2+y−2ax−2by+c=0
i mi tym wzorem nie wychodzi
2 kwi 00:26
karol: x2+y2−2ax−2by+c=0
2 kwi 00:28
karol: a jak wyliczyłeś ten środek okręgu
2 kwi 00:31
karol: ehhh... no nie wiem o co tu chodzi....

pozostaje mi liczyć te proste
2 kwi 00:37
Bogdan:
xo = −a2, yo = −b2
2 kwi 00:38
Bogdan:
Jakie proste?
2 kwi 00:39
karol: proste prostopadłe do prostych
2 kwi 00:40
Eta:
tak: −2a = −1 => a = 12
− 2b = −2 => b = 1 to S( a, b) czyli S( 12, 1)
r2 = √a2 +b2 − c −−− to wzór na r2
po podstawieniu za a b c wylicz r
2 kwi 00:41
Bogdan:
Nie wiem karol o czym mówisz, do wyznaczenia równania okręgu nie wyznacza się
równań prostych.
2 kwi 00:43
Eta:
Witam Bogdanie

Przepraszam ,że się wcięłam , myślałam ,że Cię nie ma

PS: Równanie okręgu w postaci ogólnej zawsze podawałam

i wzór na r
2 z postaci ogólnej też

Pewnie teraz inaczej uczą matematyki ( na skróty

)
2 kwi 00:44
karol: powiedzcie tylko czemu to jest taki wzór x2 + y2 + ax + by + c = 0 a nie taki
x2+y2−2ax−2by+c=0 bo z tego z tablic matematycznych nie wychodzi a z Twojego wychodzi
2 kwi 00:49
Bogdan:
Witam Eto. Uczą tak samo, jak kiedyś, wystarczy przejrzeć nowe arkusze maturalne,
ale domyślam się zdziwienia karola.
Miał zapewne podany taki wzór okręgu w postaci kanonicznej:
(x − a)2 + (y − b)2 = r2, środek S = (a, b).
rozwijamy wzorami skróconego mnożenia:
x2 − 2ax + a2 + y2 − 2by + b2 − r2 = 0
Po podstawienu a2 + b2 − r2 = c mamy:
x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0.
2 kwi 00:52
karol: no tak a u Ciebie jest x2 + y2 + ax + by + c = 0 dlaczego?
2 kwi 00:55
Bogdan:
karolu, obojętnie jaki wzór przyjmiesz. Jeśli masz dane 3 punkty należące do okręgu,
to w miejsce x oraz y we wzorze okręgu wstaw współrzędne tych punktów i rozwiąż
układ równań
2 kwi 00:56
Eta:
Tak , tak wiem to: stąd r
2 = a
2 +b
2 − c
ale jak karola o tym przekonać

jakby dokładnie przeanalizował to co teraz podałeś
wszystko by się wyjaśniło
2 kwi 00:58
Bogdan:
Jeśli przyjmiemy oznaczenia S = (xo, yo) oraz
równanie okręgu w postaci kanonicznej (x − xo)2 + (y − yo)2 = r2
to po rozwinięciu wzorami skróconego mnożenia otrzymamy:
x2 − 2xox + xo2 + y2 − 2yoy + yo2 − r2 = 0
Oznaczamy:
a = −2xo, b = −2yo, c = xo2 + yo2 − r2
Otrzymujemy:
x2 + y2 + ax + by + c = 0
2 kwi 01:02
karol: już wiem
2 kwi 01:06
karol: dzięki za cierpliwość do mnie
2 kwi 01:07
Bogdan:
Pozdrawiam
2 kwi 01:08