prosze o pomoc w trzech zadankach
borunik1990: 1. Trójkąt ABC jest równoboczny. Punkt A jest środkiem układu współrzędnych, punkt B
należy do osi OX, a bok trójkąta ma długość 6. Wyznacz współrzędnie wierzchołków tego
trójkąta i równania prostych, w których zawarte są boki tego trójkąta.
2. Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest symetralna odcinka o końcach A=(−4,6),
B=(2,−4).
3. Dane są proste o równaniach l:y=a2+2, k:y=(a+2)x−6. Wyznacz liczbę a, tak aby proste
te były równoległe, i sprawdź, czy te proste są wykresami funkcji rosnących, czy
malejących.
1 kwi 18:45
borunik1990: Czy ktoś mi pomoże potrzebuję rozwiążania do tych zadania. Proszę
1 kwi 20:11
kasia: Do Eta,tim,Mariusz,magda,basia czy pomożecie mi zrobić zadania... Proszę
1 kwi 20:49
borunik1990:
1 kwi 20:51
borunik1990: Proszę o pomoc...
1 kwi 21:30
daveustro: w zadaniu 2 obliczasz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B (
1223),
wyznaczasz punkt S(x
S,y
S), gdzie x
S=(x
A+x
B)/2, y
S=(y
A+y
B)/2... później już tylko
z warunku prostopadłości (a
1*a
2=−1) obliczasz współczynnik kierunkowy tej symetralnej
(mi wyszedł a=3/5)... ciągle brakuje 'b'... wiemy, że ta prosta przechodzi przez punkt
S, więc podstawiasz jego współrzędne do tego wzoru i wychodzi ;−)
w zadaniu 1 na moje oko mogą być dwa takie trójkąty (zgadza się?)
zadanie 3... jesteś pewny, że nie brakuje niczego we wzorze tej prostej l
1 kwi 23:56
daveustro: a w tym zadaniu 1 to chyba nawet 4 takie trójkąty? dobry tok rozumowania mam?
2 kwi 00:24