zadanie
kinga: Prosze o pomoc
w układzie wspólrzednych sa dane dwa punkty A(−2,2) i B(4,4)
a) wyznacz równanie prostej AB
b)prosta AB oraz o równaniu 9x−6y−26=0 przecinaja sie w punkcie C.Oblicz współrzedne
punktu C
c)wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
1 kwi 18:48
Eta:
do podpunktu a) zobacz tu
../strona/1223
do b)
rozwiąż układ tych prostych
tzn. pr. AB z a) i prostej 9x − 6y − 26=0
będziesz mieć wsółrzedne p−tu C
w c) znajdź współrzędne środka S odcinka AB
ze wzoru x
S = (x
A +x
B)/2 y
S= (y
A +y
b)/2
równanie symetralnej napisz tak:
y − y
D = −1/a ( x − x
D)
gdzie a −− to współczynnik kierunkowy prostej AB
dasz juz radę ?
1 kwi 19:05
kinga: starałam się jakos to zrobic ale strasznie dziwne wyniki mi wychodza

czy mogłabys mi
napisac prawidłowe rozwiązanie?
1 kwi 22:10