..
magda;): Magda zbiera szklane kulki.Kulki mają srednice 1cm i wykonane są ze szkła,którego 1 cm3
waży 2,5g.Ile waży 100 takich kulek..
1 kwi 14:33
tim: 1) Oblicz V kulki.
2) Oblicz wagę 1 kulki.
3) Pomnóż wage 1 * 100.
4) Zameń na kg, czy dag.
1 kwi 14:36
magda;): możesz obliczyć v bo mi coś nie wychodzi
1 kwi 14:39
tim: | | 4 | |
V = |
| πr3, gdzie masz podane d = 1cm, r = 0,5cm |
| | 3 | |
1 kwi 14:40
magda;): 4
v= −− π 0,125
3
1 kwi 14:42
magda;): można to skrócić
1 kwi 14:42
tim: V = 16π [cm3]
Oblicz wagę 1 kulki.
1 kwi 14:44
magda;): wyszło mi 1,6
1 kwi 14:45
magda;): 2,5 g:1,6
1 kwi 14:45
tim: Jak?
| | 1 | | 5 | |
WAGA = |
| π * 2,5g = |
| |
| | 6 | | 12 | |
1 kwi 14:46
magda;): ahaaaaaa juz kumam
1 kwi 14:48
tim: Teraz wagę jednej * 100. Potem zaokrągij π ≈ 3,14 i
1 kwi 14:49
magda;): 131 g wyjdzie
1 kwi 14:51
tim: No
1 kwi 14:52
magda;): dzięki
1 kwi 14:54