Rozawiąż równanie
Paula: POMOCY

Mam to zadanie na jutro na odpowiedż i nie mogę go zrobić proszę o pomoc:
1 kwi 22:24
Eta:
1/ określamy
dziedzinę bo to wyrażenie wymierne



zatem mianownik nie moze być zerem:
czyli x
2 − 3x ≠0 to x( x−3)≠0 to x≠0 i x −3≠0 => x ≠3
czyli dziedziną jest

[ D= R − {0,3}]]
sprowadzamy lewą stronę do wspólnego mianownika:
wspólny mianownik to: 2*x*(x −3)
czyli licznik pierwszego mnożysz przez x(x −3)
a licznik drugiego przez 2
podaj mi co otrzymasz w liczniku po uporzadkowaniu
to dalej Ci pomogę, wtedy się nauczysz ok?
czekam
1 kwi 22:37
Eta: Ten emotek nie był zamierzony ... soryyy

miało być
D= R − {0,3}
1 kwi 22:38
Paula: 3x
4+18x
3+21x
2+18x−24 to już po wymnożeniu i tej 3 bo chyba też trzeba nie
1 kwi 22:56
Paula: .
1 kwi 23:10
Paula: Eta pomożesz mi jeszcze
1 kwi 23:23
Eta:
Nie! tylko lewa strona

zaraz policzę ,... ufffffff
1 kwi 23:24
Sylwek: To lewa wychodzi 3X4+18x3+27x2−24
1 kwi 23:32
Sylwek: Paula z tego co mi się wydaje...
1 kwi 23:33
Eta:
Ok! skoro pomnożyłaś i prawa strone to powinno być:
3x
4 − 18x3 +21x
2 +18x − 24 =0 /: 3
x
4 − 6x
3 +7x
2 +6x − 8=0
możesz sprawdzić W(1) i W( −1) wyjdzie ci wartość = 0
czyli są pierwiastkami
więc podziel lewą stronę przez ( x −1) ( x +1) czyli przez( x
2 − 1)
wyjdzie Ci wynik z dzielenia st. drugiego
więc policzysz deltę i x
1 i x
1 jezeli są
pierwsze dwa rozwiazania x= −1 i x = 1 € D
a pozostałe po obliczeniu delty tez musza nalezeć do dziedziny
dasz radę ? czy Ci napisać ?
1 kwi 23:39
1 kwi 23:42
Eta:
Widzisz już błąd? {ma być :
− 18x3
PS; dlatego prosiłam o policzenie lewej strony
, bo myślałam ,ze wogóle nie "kumasz"

a tak , to bardzo się cieszę ,że wiesz już o co chodzi

ale tylko ten błąd w znaku popraw i będzie ok.
rozwiązania powinny być:
rozkład z dzielenia masz taki:
( x
2 −1)( x
2 − 6x +8)=0
( x−1)(x +1) ( x −5) ( x−1) =0 bo delta = 4 x
1 = 5 x
2 = 1
zatem wszystkie € D
czyli odp: x= 1 −− pierw. dwukrotny x = 5 x = −1
1 kwi 23:47
Paula : Dziękuje barzdzo
1 kwi 23:49
Eta: Pamiętaj ,że to równanie można podzielić obustronnie przez 3
czyli masz x4 − 6x3 +7x2 +6x − 8=0
wykonam Ci dzielenie:
x4 −6x3 +7x2 +6x − 8 ) : ( x2 −1)= x2 − 6x +8
− x4 +x2
−−−−−−−−−−−−
= − 6x3 + 8x2
6x3 − 6x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 8x2 − 8
− 8x2 + 8
−−−−−−−−−−−−−−
= =
deltę dla x2 − 6x +8 =0 to juz policz
1 kwi 23:58