Bogdan:
Trójkąt prostokątny ABC:
|BC| = a = 5, |AC| = b = 12 − długości przyprostokątnych,
|AB| = c =
√25 + 144 = 13 − długość przeciwprostokątnej,
r =
12(a + b − c) =
12 * (5 + 12 − 13) = 2 − długość promienia okręgu wp.
D − punkt stycznośći okręgu z bokiem BC,
E − punkt stycznośći okręgu z bokiem AC,
F − punkt stycznośći okręgu z bokiem AB,
S − środek okręgu wpisanego (punkt przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych)
Przystające są trójkąty: SDC i SEC, SDB i SFB, SEA i SFA.
|CD| = r = 2, |BD| = |BF| = a − r = 3,
|CE| = r = 2, |AE| = |AF| = b − r = 10
| | |BF| | |
Mamy wyznaczyć |
| :
|
| | |AF| | |