objetosc szescianu
Magda: przekątna szescianu jest o 3 cm dluzsza od jego krawedzi. oblicz objetosc tego szescianu.
1 kwi 20:17
marek: już liczę
1 kwi 20:22
Juras: podpowiedź:
długosc przekątnej : a√3
1 kwi 20:23
Magda: dlaczego dl. przekatnej to a
√3 
?
1 kwi 20:33
marek: przekątna sześcianu to a √3
D = a +3
D = a √3
a √3 = a + 3
a √3 − a =3
a * (√3 − 1 ) = 3
a = 3√3−1 to −1jest w mianowniku
po usunięciu niewymierności z mianownika otrzymujemy
a = 32 * (√3 + 1 )
Objętość to
V = a3
V = 274 * ( 3√3 + 5 )
1 kwi 20:37
marek: długość przekątnej to a√3 , ponieważ jest to przekątna prostokąta o bokach a i a√2
1 kwi 20:38
Magda: aha dzieki
1 kwi 20:45