Pomóżcie
Nadzieja: Zbadaj monotoniczność ciągu o różnicy r= 9 −4k2 w zależności od parametru k. Wie ktoś
jak sie za to zabrac ?
1 kwi 18:18
Eta: Pomagam
1 kwi 18:27
Nadzieja: jak na razie to wymyśliłam tylko tyle że jak k =0 to ciąg rosnący

pewnie źle?
1 kwi 18:38
katie :): 0=(3−2k)(3+2k)
i rozw jak f kwadratowa
1 kwi 18:40
Eta:
Witam

a
n = a
1 + (n−1)*r a
n+1= a
1 + ( n+1 −1)*r
więc a
n+1= a
1 +n*r
badamy różnicę a
n+1 − a
n
jezeli ta różnica = 0 −−−ciąg stały
>0 −−− " rosnący
<0 −−−− " malejacy
zatem:
a
n= a
1 +(n −1)*( 9 −4k
2)
a
{n+1) =a
1 + n*(9 −4k
2)
czyli różnica po przekształceniu ma postać:
a
n+1 − a
n=a
1 +9n − 4k
2n − 9n +9 +4k
2n − 4k
2=
−4k2 +9
zatem dla −4k
2 +9 =0 <=> (2k−3)(2k+3) =0 <=>
<=>
k= 32 lub k=− 32 −−− to ciąg jest stały
dla −4k
2+9 >0 <=>
k€( −32, 32 ) −−− ciag rosnący
dla − 4k
2 +9 <0 <=>
k€( −∞, −32)U( 32,∞) −−−c. maleje
1 kwi 18:40
Eta:
można też tak jak podpowiada katie

r= 0 −−− stały
r>0 −−− rosnący
r <0 −− malejący
to na prima aprilis( nie pomyślałam
1 kwi 18:44
Nadzieja: dziękuje bardzo za pomoc
1 kwi 18:52