moze to banalne
wojtas: nie kumam pierwiastkwów
√13
√8
czy to się da zredukować
1 kwi 22:08
Cwiekk: √8 = √4*2 = 2√2
√13 − nie
1 kwi 22:10
katie :): chodzi o to ze pod pierwiastkiem musza byc liczby ktore da sie spierwiastkowac czyli
4,9,16,25 itd
1 kwi 22:10
katie :): i z tych liczb tworzysz iloczyny tak jak wlasnie zrobil to cwiekk

jakbys mial
√50=
√25*5=5
√5
1 kwi 22:11
Eta: Katie
√50 =
√25*2 =
√25*
√2 = 5
√2
sory za poprawkę
1 kwi 22:13
Eta:
√125 =
√25*5 = 5
√5
chyba że to
prima aprilis
pozdrawiam
1 kwi 22:15
Mickej: √13 tez sie da wyciągnąć
1 kwi 22:17
wojtas: no i ok a jesli chcesz dodać np
√13+2{2}=
1 kwi 22:23
katie :): no o to mi chodzilo

w koncu 50=25*2

a nie 5 glupotka ze mnie
1 kwi 22:24
Eta: Wojtas ..... aby dodać pierwiastki.. to lczby podpierwiastkowe
muszą być takie same to warunek


inaczj się nie da , tylko w przyblizeniu


jak policzysz ?
np: 2
√3 +4
√3 +
√2= 6
√3 +
√2
i teraz juz dodać nie można
tak zostaje



lub można policzyć a przybliżeniu:
6*1,73 + 1,41 = 10,38 + 1,41= 11, 79
rozumiesz już?
teraz taki przykład:
2
√3 +
√48 = 2
√3 +
√16*3 = 2
√3 + 4
√3 = 7
√3
Kumasz już



?
1 kwi 22:30
terminator: Mickej => Chyba pyte ze spodni sobie wyciagnąć możesz √13 razy... jak masz tak pieprzyć
to sie nie odzywaj lepiej.
1 kwi 22:32
tim: terminator A ty skąd wiesz co on ma w spodniach? xD
1 kwi 22:33
Mickej: odezwał sie terminator da sie tylko trzeba umieć a ty masz ograniczony rozumek więc sie
nie odzywaj
1 kwi 22:34
wojtas: Eta ok rozumiem, jeszcze jedno zapytam ,a jesli jest takie dodawanie np
2√3+4√3+1 =
1 kwi 22:39
tim: 6
√3 + 1
1 kwi 22:40
tim: Oj, przeprasza,m, że się wtryniłem
1 kwi 22:40
Artemis: Dodajesz to co jest podobne. Moja nauczycielka lubi wyjaśniać przykłady w taki sposób:
załóżmy, że √3 to gruszka a 1 do wisienka, czyli 2 gruszki dodać 4 gruszki to 6 gruszek,
ale wisienka nie jest gruszką wiec zostaje sama. Ogólnie rzecz ujmując rozwiązanie
przykładu to 6√3 + 1
1 kwi 22:48
Piotr : pomożcie mi prosze moje zadanie widnieje na tablicy glownej
1 kwi 22:50
Eta: Artemis

ja też tak wyjaśniałam swoim uczniom
1 kwi 22:51
Piotr : pomożcie
1 kwi 22:56
wojtas: dzięki serdeczne
1 kwi 23:00