Odległośc od srodka kola do prostej z m
Januszek: Mógłby to ktoś obliczyć bo nie wiem co robie złe:
| | |−1*(−2)−1*(−4)+m| | |
d= |
| |
| | √(−1)2+(−1)2 | |
1 kwi 23:56
Eta:
napisz równaie tego koła i tej prostej, to sprawdzę
2 kwi 00:00
Januszek: o:(x+2)2+(y+4)2=2
l: y=−x+m
2 kwi 00:02
Eta: Policzyłeś ok!
tylko wymnożyć i już:
| | m+6 | |
d+ |
| tyle wynosi "d"
|
| | √2 | |
nie wiem jakie masz pytanie do zadania ?
2 kwi 00:09
Eta:
Oooo!
| | Im+6I | |
poprawiam d= |
| oczywiście z modułem   ! |
| | √2 | |
2 kwi 00:10
Januszek: Obliczyć punkty styczności prostej z okręgiem.
2 kwi 00:12
Januszek: w zależnosci od parametru m...
2 kwi 00:12
Januszek: Możliwe ze zrobilem blad bo nie policzylem modułu...przyrównać to do zera jak normalną
wartosc bezwzgledna
2 kwi 00:13
Eta: Tak! moduł
koniecznie
ale nie do zera tylko
r= d
bo styczność!
r =
√2 więc d =
√2
porównujac otrzymasz
I m+6I = 2 bo
√2 *
√2 =2
teraz już prosto:
m +6 = 2 lub m+6 = −2
i już

powodzenia!
2 kwi 00:17
Januszek: Thx wielkie
2 kwi 00:18
Eta: OK
2 kwi 00:19