Elo!! Bogdanie!!
Elo!! Bogdanie!! : marcin ma w szafie 10 garniturow, w tym 3 brazowe oraz 6 par butow, w tym 2 pary
brazowych codziennie do pracy wklada garnitur. jakie jest prawdopoodobienstwo, ze marcin
pojdzie do pracy przynajmniej 3 razy w tygodniu w brazowym garniturze i brazowych
butach. przyjmij, ze tydzien ma 5 dni roboczych. garniur i buty marcin wybiera losowo.
1 kwi 19:43
hmm..: hmm.."Elo"?
1 kwi 19:49
Elo!! Bogdanie!! : prosze o pomoc nie tylko ele i bogdana
1 kwi 19:57
Bogdan:
p − prawdopodobieństwo wybrania brązowego garnituru i brązowych butów,
p =
310 *
26 =
110
q = 1 − p =
910
Przynajmniej 3 razy w ciągu 5 dni, czyli 3 razy lub 4 razy lub 5 razy.
Stosujemy schemat Bernouliego dla p =
110, q =
910, n = 5, k = 3 lub 4 lub 5.
P
n(3u4u5) = (
53)*(
110)
3 * (
910)
2 + (
54)*(
110)
4 * (
910)
1 +
+ (
55) * (
110)
5 * (
910)
0 = dokończ obliczenia
| | 5 * 4 * 3 | |
(53) = |
| = 10
|
| | 1 * 2* 3 | |
(
54) = 5 (
55) = 1
1 kwi 20:02
Elo!! Bogdanie!! : nie umiem prosze dokończ
1 kwi 20:07