bryły - prostopadłościan
zaq1: Oblicz długość krawędzi podstawy prostopadłościanu, którego pole postawy jest równe 12
cm2, wysokość 12 cm i przekątna prostopadłościanu 13 cm.
1 kwi 20:10
marek: oznaczmy krawędzie podstawy jako a i b , wysokość jako H, przekątną jako D, przekątna
podstawy − dp
dp = √a2 + b2
a*b=12 ⇒ a = 12b
H2 + dp2 = D2
144 + 144b2 + b2 = 169
b2 + 144b2 −25 = 0 / * b2
b4 − 25b2 + 144 = 0
t=b2
t2 − 25t +144 =0
Δ = 49 √Δ = 7
t1 = 9 → b = 3 czyli a = 4
t2 = 16 → b = 4 czyli a = 3
odp. Krawędzie podstawy mają dłygość 3 i 4 cm
1 kwi 20:54