matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.5.2009
Zadania
Odp.
0
izi 1:
dwa ładunki Q1=15uF Q2=8uF oddalone są od siebie d=30cm a) oblicz sile wzajemnego oddziaływania między ładunkami Fc
3
igzi:
opisa obieg termodynamiczny carnota
23
synu77:
OBLICZYŁEM ALE Z DELTY NIEMA PIERWIASTKA .CZY TAK MA BYĆ? 2x≥3(x
2
−1)
6
synu77:
ETA. DZIĘKI TYLKO PO CO TE 2m ODEJMOWAĆ JAK MOŻNA DODAĆ TO SAMO WYJDZIE 1BOK 12
1
lewik:
dwa ładunki Q1=15uF Q2=8uF oddalone są od siebie d=30cm a) oblicz sile wzajemnego oddziaływania między ładunkami Fc
1
synu77:
Długość prostokąta jest o 2m więsza od szerokości, a pole jest równe 168m2.Jakie są wymiary tego prostokąta?
4
beatka:
w wycinek koła o promieniu 6cm wpisano okrąg o promieniu 2cm, oblicz pole wycinka koła
1
patryk:
sporzadz wykres funkcji y=ax dla x nalezacych do zbiru liczb rzeczywistych jezeli: a)a = − 1/2
6
synu77:
jakie wymiary powinien mieć prostokątny obrus o obwodzie 8m , aby jego powierzchnia była możliwie największa?
0
lewik:
28
izi:
oblicz odległosc obrazu od soczewki i powiekszenie jeśli: ogniskowa f=4cm
1
beatka:
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka ma długość l. Oblicz długośc promienia koła jeśli:
2
paula:
oblicz pole powierzchni paula: oblicz pole powierzchni narysowanych ostrosłupów prawidłowych
19
kasiiik:
bardzo prosze o pomoc.. mam na to jedynie jedną noc.. na jutro musze oddac. licze na Waszą pomoc..
11
Tu$ka ;):
1.Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 40 cm
3
, a krawędź boczna jest pięć razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
5
kam00:
Czy istnieją jakieś wzory na przekątne rombu, gdy znamy tylko bok a (kątów nie znamy)
5
Kris_garg:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny , w którym dł krawędzi podstawy = a . Kąt miedzy krawędzią boczna a krawędzią podstawy = 45 . Ostrosłup przecięto płaszczyzna przechodząca
1
Milenka:
mam pytanie czy dobrze ułożyłam układ równań do teści zadania: W nieparzystej liczbie trzycyfrowej podzielnej przez 5 suma cyfr setek i dziesiątek wynosi 9.
3
malwinkaxdlolżalkocham:
Oblicz .
1
SZPILECZKA:
sprawdz czy liczba −262 jest wyrazem podanego ciagu arytmetycznego −2,−4,5,−7...?
1
filip:
W trójkącie ABC mamy dane |BC|=a, |AC|=b. Wyznacz długość boku AB, jeśli środkowe poprowadzone do boków BC i AC są do siebie prostopadłe.
4
Tu$ka ;):
1.Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 40 cm
3
, a krawędź boczna jest pięć razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
3
Artemis:
No, cóż mam kolejne zadanie z którym sobie nie radzę: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
0
jacek,placek,macek i gacek:
1
Gimigis:
pomoże ktoś
http://matematyka.pisz.pl/forum/15721.html
5
Artemis:
Liczbę 210 podziel na siedem składników tak, aby tworzyły one ciąg arytmetyczny i największy z nich był trzy razy większy od najmniejszego składnika.
8
Gimigis:
mam mega prośbę...może mi ktoś tak dokładnie wytłumaczyć jak zaznacza się równości i nierówności z wartością bezwzględną na osi oczywiście
33
zuźka:
Oblicz wartosc wyrazenia: 5
100
+5
100
+5
100
+5
100
+5
100
4
mIkA;):
mIkA
: y= −12x , x∊R Sporządź wykres funkcji
3
paula:
oblicz pole powierzchni narysowanych ostrosłupów prawidłowych przykład
1
mIkA;):
Misia
: y= −
1
2
x , x∊R Sporządź wykres funkcji
4
AlaN:
W(x)=(x
2
−5)
2
−x
2
+5 rozłóż wielomian na czynniki:
1
Misia:):
y= u−{1}{2}x , x∊R
2
rzekomy:
suma m początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się n,a suma n początkowych wyrazó wciągu arytmetycznego równa się m (m jest rózne od n) Zajdź sume n+m początkowych wyrazów
6
menka:
:::rysunek::: Ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Oblicz objętość.
10
17:
ile to jest
√
−9
?
2
BlackGirl:
Oblicz pole i obwód koła, w którym cięciwa AB ma długość 12 cm i jest oddalona od środka koła o odcinek równy 8 cm....
6
rzekomy:
Długoiść boków trójkąta, którego jeden z kątów ma miarę 120
o
, tworzą trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. W jakim stosunku pozostają długości boków trójkąta.
9
rzekomy:
pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego równa się 1. Stosunek sumy m początkowych wyrazów tego ciągu do sumy n (m jest różne od n)początkowych wyrazów wynosi m
2
:n
2
. Znajdź różnicę i wzór
5
abc:
Jak narysować kwadrat z przekątnymi nie odrywając ręki od kartki?
18
rzekomy:
1
Udowodnij, że jeśli róźne liczby a
2
, b
2
, c
2
tworzą cią arytmetyczny, to liczby
,
b+c
1
1
,
też tworzą ciąg arytmetyczny
c+a
a+b
5
'''':
Trapez równoramienny, w którym podstawy mają długości 8 i 12 został podzielony przekątną na dwie części. Pole mniejszej z tych części jest równe 32. Jakie jest pole trape
2
YYYYY:
W równoległoboku dane są długości dwóch przekątnych: x = 13 cm i y = 89 cm oraz długość jednej z wysokości h = 5cm. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
2
buziak:
Trujkąt prostokatny ma przprostokatne o dlugosci cm i 12 cm oraz przeciwprostokaatna dlugosci 15 cm.Podaj dlugosci wszystkich wysokosci tego trukkata
5
kinga..!!:
oblicz ..
6
Mathew:
witam... kto mógłby mi wytłumaczyć jedno zadanko? mam problem bo wogóle nie rozumie tego rozwiązania... mógłby mi ktoś krok po kroku napisac tak
0
Maniek:
Pewien ostrosłup trójkątny prawidłowy o objętości V, podzielono płaszczyzną dzielącą jego wysokość w stosunku 2:1 (2 u góry i 1 na dole)
1
dj:
W skrzyni siedzi 30 krolikow bialych, 12 czarnych i 8 łaciatych. Wyciągamy losowo 2 króliki. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wylosujemy dwa kroliki tych samych kolorow? Prosze o pomoc
1
mietek:
oblicz calowita energie kinetyczna przy toczeniu sie bez poslizgu po powiezchni plaskiej z predkoscia v 25cm/s roweru ktorego masa {bez koł } wynosi m1 2kg a 2 kola o rownomiernej
1
aha:
Rozwiąż nierówność:
0
michał :
cialo o masie zawiera m 30 kg zsuwa sie po rowni pochylej bez predkosci poczatkowej Sila nacisku ciala na rownę N 0,8mg gdzie g 10m/s
2
przyspieszenie ziemskie Wspulczynik tarcia
1
Tosia:
Czy mógłby ktoś mi pomóc z wyprowadzeniem wzoru na deltoid i z uzasadnieniem, że przekątne deltoidu przecinają się pod kątem prostym
3
Theo:
Wnerwiają mnie takie zadania
Mamy 21 monet, z których jedna jest fałszywa (jest nieco cięższa od pozostałych). Z wyglądu
1
Paweł:
Oblicz pole i obwód koła wpisanego w kwadrat o przekątnej długości 6
√
2
.
12
niesmiały:
Oblicz obwód trójkąta o bokach: a=5
9
KAWA:
Nie jestem pewna jak to zrobić:
7
[A]'os:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 6cm i 5cm. Jaką wysokość powinien mieć ten prostopadłościan, aby pole jego powierzchni całkowitej było równe 280cm
2
16
Grzesiek:
Rozwiąż tożsamość:
6
wrrrrrrrrr:
a więc mi się już wszystko plącze a mianowicie mamy taką funkcję np
1
egzi:
w pociagu o masie 1500t poruszajacy sie z pretkoscia 60 km/h zmniejszyl pretkosc do 25 km/h w czasie 50 s oblicz moc chamowania
2
olcia:
Coś bardzo prostego, ale że matematyka była dawno prosze o pomoc
1
Paweł:
Oblicz pole i obwód koła, w ktorym ciąciwa AB ma długość 12 cm i jest oddalona od środka koła o odcinek równy 8 cm.
2
mirek:
Z powodu złego stanu torów na trasie z miasta A do miasta B średnia predkość pociągu zmniejszyła się o 10km/h.
8
MIKSER97:
Oblicz pole powierzchni prostopadłościanu o wymiarach 5cm 2 cm 3,5cm. Narysuj jego siatkę.
8
BOGI:
oblicz odległosc obrazu od soczewki i powiekszenie jeśli: ogniskowa f=4cm
4
K.......:
oblicz tgα, sinα,ctgα jeśli cosα=2/pierwiastek z 3
6
Hub:
Drut długości 24 cm podzielono na dwie części. Z jednej zrobiono ramkę kwadratową, a z drugiej prostokątną. W ramce prostokątnej jeden bok jest trzy razy krótszy od drugiego. Jak należy
2
jaa:
na pewnym trapezie mozna opisac okrag, a takze mozna w ten trapez wpisac okrag. podstawy tego trapezu maja dlugosci: 7 i 3. oblicz dlugosci jego ramion.
9
pomocy!!:
Oblicz wyraz ogolny oblicz a6 a10 a15 oblicz S6 jezeli a1=8 a2=4 a4=1 ciag geometryczny
3
pszczółka maja:
Bardzo proszę o pomoc..
8
paweł:
1. dwa ładunki Q1=15uF Q2=8uF oddalone są od siebie d=30cm a) oblicz sile wzajemnego oddziaływania między ładunkami Fc
23
pomocy!!:
Oblicz wyraz ogolny oblicz a6 a10 a15
4
mirek:
W turnieju szachowym kazdy szachista grał z każdym jedną partię Rozegrano gółem 105 partii. Ilu szachistów uczestniczyło w tym turnieju?
0
matek:
w probie w ktorej miezono masy ciala wzieli udzial kantytaci na studia AWFoblicz srednia artymetyczna podaj ja w zaokrogleniu do calosci mode, mediane, oraz odchylenie masy ciała
7
EDZIA!!!:
Potrzebuję kilka scenek po angielsku!
6
major:
oblicz srednia pretkosc ucieczki zółwia jezeli przez piersze pól godziny zółłw uciekl z pretkoscia 400m/h puzniej sie zmeczyl i przez 90 min uciekl z pretkoscia 200m/h na koniec
10
kamil:
:::rysunek::: srodek okregu wpisanego w tr prostokatny znajduje sie w odleglosci 4 oraz 8 od koncow dluzszego
13
pomocy!!:
:::rysunek::: Oblicz wyraz ogolny oblicz a6 a10 a15 oblicz S6
2
Poszukująca odpowiedzi:
Witam, niestety nie potrafię zrobić takiego zadania.
6
Prrezes:
mozecie mi pomóz z tym zadaniem w graniastosłupie prawidlowym czworokatnym przekatna o dl 20 dm jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni oblicz pp ostroslupa prawidlowego
5
mirek:
Wykaż, żę w tójkącie prostokątnym suma kwadratów sinusów jego katów jest równa jeden.
1
.:
HELP
!
4
EDZIA!!!:
Podczas powstawania moczu w nerkach,glukoza jest transportowana z nakładem energii z wnętrza kanalików nerkowych do naczyń krwionośnych (wchłanianie zwrotne).
5
Poszukująca odpowiedzi:
Trzech rozbitków dopłynęło do bezludnej wyspy. Kiedy wyczerpani i głodni znaleźli palmę kokosową, bardzo się ucieszyli. Mocno zatrzęśli drzewem, aż orzechy spadły na ziemię. Ponieważ
6
mgd:
Może mi ktoś napisać po kolei jak rozłożyć ten wielomian na czynniki
25
Krzysiek:
W zaleznosci od parametru m wyznacz liczbe punktow wspolnych okregu (x−1)
2
+(y+3)
2
=3 i prostej x+y−m=0. jak to zrobic
8
Zen 16:
Oblicz pochode funkcji
11
a:
Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoboczny o boku długości
√
2
. Wszystkie ściany booczne są równoramiennymi trójkątami prostokątnymi. Punkt P został wybrany wewnątrz
3
isia:
obl pole sześciokąta foremnego, którego dłuższa przekatna wynosi d1=6 cm rozwiązanie :
1
isia:
proszę o sprawdzenie : znajdź liczbę x, dla której podany ciąg jest geometryczny an= (−6;15;x/2)
1
isia:
jak rozwiązać : ile wyrazów ciągu an=n
2
−30n+300 jest mniejszych od 100
17
isia:
ile wyrazów ciągu an=n
2
−30n+300 jest mniejszych od 100. Próbowałam rozwiązać to jak nierówność kwadratową, ale delta wyszła mi mniejsza do zera, więc