W(x)=(x^2-5)^2-x^2 5 rozłóż wielomian na czynniki
AlaN: W(x)=(x2−5)2−x2+5 rozłóż wielomian na czynniki:
Rozwiązałem pierwszą część czyli (x2−5)2 i po zamianie x4 na t2 itd wyszło mi
W(x)=(x−√5)(x+√5) tylko że nie wiem co mam zrobić dalej z tym −x2+5, bo w odpowiedziach
mam taką odpowiedź: W(x)=(x−√5)(x+√5)(x−√6)(x+√6), nie mam pojęcia skąd pierwiastek z
6 prosiłbym o pomoc.
7 maj 19:49
AlaN: Proszę pomocy
7 maj 19:53
daveustro: W(x) = (x
2 − 5)
2 − x
2 + 5
x
2 = t , t≥0
W(x) = (t − 5)
2 − t + 5 = t
2 − 11t + 30
a=1
b=−11
c=30
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 121 − 120 = 1
√Δ = 1
| | −b +− √Δ | |
t1/2 = |
| ⇒ t=5 v t=6 |
| | 2a | |
dalej, to już wiesz
7 maj 20:24
viola: można inaczej
W(x)=(x2−5)[(x2−5)−1]=(x2−5)[x2−6]=
7 maj 23:00
Eta:
viola nie dokończyłaś rozkładu:
( x2 −5)(x2 −6) = ( x −√5)(x +√5)(x −√6)( x +√6)
7 maj 23:44