pomocy
Krzysiek: W zaleznosci od parametru m wyznacz liczbe punktow wspolnych okregu (x−1)
2+(y+3)
2=3
i prostej x+y−m=0. jak to zrobic

Czy mam z drugiego rownania np wyliczyc x i wstawic do pierwszego

czy jak
7 maj 11:02
Krzysiek: jesli m=0 to prosta bedzie przechodzic przez poczatek ukladu wspolrzednych, uzyc tego jakos
7 maj 11:03
Krzysiek: dokladne rozw poprosze
7 maj 11:04
Krzysiek: moze Eta mi pomoze

7 maj 11:06
Krzysiek: pomocy
7 maj 11:32
pazio: dobra ja się zlituję
7 maj 12:01
Krzysiek: ojej dzieki pazio
7 maj 12:02
Krzysiek: no bo nie wiem czy tak czy tak, a nie chce mi sie matoda prob i bledow

7 maj 12:02
Krzysiek: rob rob

to potem sobie obczaje
7 maj 12:03
Bogdan:

Prosta: x + y − m = 0.
Okrąg: (x − 1)
2 + (y + 3)
2 = 3.
Prosta ma jeden punkt wspólny z okręgiem wtedy, gdy jest styczną okręgu. Odległość
od punktu styczności do środka okręgu jest równa długości promienia okręgu.
Środek okręgu S = 1, −3), długość promienia r =
√3.
|AS| = |BS| = r.
Stosujemy wzór na odległość punktu od prostej.
| |1*1 − 3*1 − m| | |
| = √3 ⇒ |−m − 2| = √6 ⇒ |m + 2| = √6 |
| √1 + 1 | |
Rozwiąż równanie: |m + 2| =
√6, otrzymasz dwie wartości parametru m.
7 maj 12:05
pazio: (x−1)
2 + (y+3)
2 = 3 i[coś mi się e znaczkami pojebało] y = −x +m
x
2 − 2x + 1 + x
2 − 2x(m+3) + (m+3)
2 = 3
2x
2 − 2(1+m)x + m
2 + 6m + 7 = 0
Δ = 4(m+1)
2 − 4(m
2+ 6m + 7)
no i w zależności od delty masz takie a nie inne rozwiązania
7 maj 12:05
pazio: Bogdan, nie do końca, nie uwzględniasz siecznych w swoim rozwiązaniu
7 maj 12:06
Damian: uwzględnia

bo zrobi przedział
7 maj 12:11
7 maj 12:12
7 maj 12:13
pazio: też prawda
7 maj 12:15
Bogdan:
Podałem tylko jedną z sytuacji w tym zadaniu licząc na to, że Krzysiek z pozostałymi
sytuacjami sobie poradzi. Nie podałem rozwiązania dla dwóch punktów wspólnych
i dla braku punktów.
Trzeba w tych dwóch przypadkach rozwiązać nierówności:
|m + 2| = √}, |m + 2| > √6.
7 maj 12:22
Bogdan:
Chochlik: |m + 2| < √6 i |m + 2| > √6
7 maj 12:23
Bogdan:
Krzyśku, podaj Twój końcowy wynik
7 maj 12:28
Damian:
bogdanie moge ja
7 maj 12:40
Bogdan:
Proszę bardzo Damianie, skoro Krzysiek milczy.
7 maj 12:57
Damian: m+2 <√6 i m+2> −√6
m< √6 −2 i m > −√6−2
7 maj 13:44
xax:
7 maj 16:00
daveustro: Mi wyszedł taki wynik:
2 pkty. wspólne dla
m∊(−2−√6, −2+√6)
1 pkt. wspólny dla
m=−2−√6 v m=−2+√6
0 pktów. wspólnych dla
m∊(−∞, −2−√6) v m∊(−2+√6, +∞)
Ma ktoś też taki wynik
7 maj 16:22
Krzysiek: mi wyszlo tak:
sa 2 punkty wspolne gdy m∊(−
√6−2;
√6−2)
jest 1 punkt wspolny gdy m=−
√6−2 lub m=
√6−2
i brak wspolnych punktow dla m∊(−
∞;−
√6−2)∪(
√6−2;+
∞)
czyli tak jak deveustro

to chyba dobrze
7 maj 16:51
Krzysiek: Bogdanie, milczalem bo mnie nie bylo
7 maj 16:59