Trygonometria
Grzesiek: Rozwiąż tożsamość:
Dziękuje i pozdrawiam.
7 maj 16:00
kamil: sprobuje pomoc,ale niech kts sprawdzi moj tok myslenia
7 maj 16:04
Grzesiek: Dzieki Kamil
7 maj 16:10
kamil: nie bede pisal x przy funkcach bo jestem troche leniwy
| 2 | | 1 | |
| −1=1+2tg2 zal. cos2≠0 wiec x≠ |
| π+kπ gdzie k∊c |
| cos2 | | 2 | |
| 2(1−sin2) | |
| =2 wiem z jedynki trygonometrycznej ze sin2 + cos2=1 |
| cos2 | |
| | 1 | |
2=2 czyli tozsamosc jest prawdziwa dla x≠ |
| π+kπ gdzie k∊c |
| | 2 | |
7 maj 16:13
kamil: poprawka! musze jeszcze zalozyc ze tg istnieje bo gdyby nie mial okreslonej wartosci nie moge
zmienic go na sin/cos
ale na szczescie zal od tg pokrywa sie z zal od cos
7 maj 16:16
Michał Szczotka: Większość nauczycieli których znam mówi że przy tożsamości działamy na jednej stronie bez
przenoszenia na drugą
7 maj 16:16
kamil: wiec jest dobrze, ale moznaby zapisac zal przed zmiana tg zeby nikt sie nie trzepial
7 maj 16:16
ahaaa:
tez tak mysle, albo rozpisujesz tak lewa strone aby byla rownej prawej lub na odwrot
7 maj 16:18
kamil: a jesli zrobie taki sposobem na maturze to co? leca punkty czy nie? bo szczerze mowiac tez o
tym slyszalem ale nikt nigdy nie mowil czy sa jakies konsekwencje na maturze
7 maj 16:19
ahaaa:
no rozwiazywanie rownania trygonomtrycznego a udowodnienie tożsamości to chyba dwie rozne
rzeczy
7 maj 16:21
kamil: w sumie tak
7 maj 16:23
Michał Szczotka: na maturze na pewno polecą za takie wykazanie
7 maj 16:26
Grzesiek: i nadal nie wiem jak to zrobić... Ale dzieki za pomoc
7 maj 16:26
kamil: zaraz sie zrobi tak jak ma byc
7 maj 16:28
kamil: | | sin2 | | 1−cos2 | | 2 | | 2cos2 | |
1+2tg2=1+2 |
| =1+2 |
| =1+ |
| − |
| = |
| | cos2 | | cos2 | | cos2 | | cos2 | |
7 maj 16:33
kamil: czyli L=P
7 maj 16:33
Grzesiek: dziękuje
7 maj 16:49