Jak podzielić prostokątny
KAWA: Nie jestem pewna jak to zrobić:
Jak podzielić prostokątny placek na trzy równe części dwoma cięciami noża przechodzącymi przez
jeden wierzchołek placka?
Odpowiedź uzasadnij
7 maj 16:06
tim: Może wymiary?
7 maj 16:09
KAWA: Nie ma wymiarów. Zadanie jest takie jak podałam.
7 maj 16:10
tim: Ok.
7 maj 16:10
Squall:

Wystarczy podzielić placek na 3 trójkąty o jednakowej podstawie. Wtedy pole każdego to
| | 1 | |
|
| *c*a  |
| | 2 | |
7 maj 16:12
tim: Dwa cięcia noża?
7 maj 16:13
tim: I cały placek. Ja pokażę.
7 maj 16:13
kropka:

tak? (nie jestem pewna)
7 maj 16:16
tim:

ae = 2/3a
cf = 2/3b
bf = 1/3b
be = 1/3a
dc = a
ad = b
| | 2/3a * b | |
P ade = |
| = 1/3 ab |
| | 2 | |
P ade = P dcf
Pole debf = Pole dgf − Pole geb
Z tw. Talesa.
gb = x
xa = 1/3xa + 1/3ab
2/3xa = 1/3ab
2/3x = 1/3b
x = 0,5b
| | 1/2b * 1/3a | |
Pole geb = |
| = 1/6ab |
| | 2 | |
| | (0,5b + 1/3b)a | |
Pole dgf = |
| = 5/12ab |
| | 2 | |
Pole debf = 5/12ab − 1/6ab = 1/3ab
aed = aebf = afc
7 maj 16:25
KAWA: nie bardzo to rozumiem. jestem w I kl. gim. można to jakoś trochę prościej rozwiązać?
7 maj 16:39