Jak należy podzielić ten drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejs
Hub: Drut długości 24 cm podzielono na dwie części. Z jednej zrobiono ramkę kwadratową, a z drugiej
prostokątną. W ramce prostokątnej jeden bok jest trzy razy krótszy od drugiego. Jak należy
podzielić ten drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejsza.?
7 maj 14:35
Hub: any ideas?
7 maj 15:17
Eta:
Witam

a −− długość boku kwadratu
3b −− długość prostokąta
b −− szerokość prostokąta a,b >0
z treści zad; 4a + 8b = 24 => a +2b = 6
to a = 6 − 2b zatem b < 3
P= a
2 + 3b
2
podstawiając otrzymasz:
P(b) = ( 6 −2b)
2 +3b
2
P(b) = 7b
2 − 24b +36 −−−−−− jest to funkcja kwadratowa ze zmienną "b"
więc osiąga minimum dla x
w =
−b2a
minimum jest zatem dla b=
2414
czyli dla
b=127
to a = 6 − 2*
127 =
187
a = 187
zatem : 4*a = 4*
187 = .... policz
8*b = 8*
127 = ........ policz
to obliczone wyniki będą podziałem tego drutu na te części
7 maj 15:19
Hub: dziękuję
7 maj 17:31
Eta:
Czy
Hub ..... oznacza :
Hubala 

7 maj 17:44
Hub: nie, Huberta
7 maj 18:06
Eta: OK

........
7 maj 18:08