matematykaszkolna.pl
Bardzo potrzebuję naprowadzenia na rozwiązanie tego zadania. Poszukująca odpowiedzi: Trzech rozbitków dopłynęło do bezludnej wyspy. Kiedy wyczerpani i głodni znaleźli palmę kokosową, bardzo się ucieszyli. Mocno zatrzęśli drzewem, aż orzechy spadły na ziemię. Ponieważ był już późny wieczór, rozbitkowie zebrali je w jedno miejsce i postanowili, że podzielą się nimi rano. Około godziny 2200 jeden z rozbitków obudził się i sam zaczął dzielić orzechy na trzy równe części. Wtedy podbiegła do niego bardzo zdenerwowana małpa. Chcąc ja uspokoić dał jej jeden orzech. Następnie swoją część orzechów zakopał w piasku. Dwie pozostałe części ułożył razem w jednym miejscu i poszedł spać. Po dwóch godzinach obudził się drugi rozbitek. Również dał małpie jeden orzech i resztę podzielił na trzy równe części. Swoją część zakopał w piasku, a pozostałe części ułożył razem w jednym miejscu i poszedł spać. Nad ranem obudził się trzeci rozbitek i postąpił jak koledzy. Jeden orzech dał małpie, pozostałe podzielił na trzy równe części – jedną zakopał w piasku, a dwie ułożył razem w jednym miejscu i poszedł spać. Rano żaden z rozbitków nie śmiał zrobić uwagi, że orzechów jest o wiele mniej, niż poprzedniego dnia. Oczywiście małpa zjawiła się natychmiast, dostała orzech, a pozostałe kokosy rozbitkowie podzielili na trzy równe części. Oblicz, jaka mogła być najmniejsza liczba orzechów kokosowych na początku. Znajdź jeszcze inne liczby kokosów, aby możliwy był powyższy podział.
7 maj 12:01
b.: Proponuję zrobić to zadanie od końca: rano musiały być co najmniej 4 orzechy (lub 1 orzech, zależnie od tego, jak rozumieć ,,pozostałe kokosy rozbitkowie podzielili na trzy równe części'' −− może podzielili 0 kokosów? emotka ) skoro rano były 4 orzechy, to ile orzechów zastał trzeci rozbitek? itd.
7 maj 12:04
Poszukująca odpowiedzi: bardzo dziękuję, myślę, że dalej sobie poradzę.
7 maj 12:30
Poszukująca odpowiedzi: niestety mam problem, skoro rozbitek III zastał 13 kokosów ( na podstawie liczby kokosów pomnożonych przez 3 i dodanych 1), rozbitek II zastał 513 − i tu mam problem bo nie mógł zastać jednej trzeciej kokosa
7 maj 12:44
Squall: cały czas próbuj tą samą metodą an=3*an−1+1
7 maj 12:48
Poszukująca odpowiedzi: ok, spróbuję
7 maj 12:51