| 2 | ||
f(x) = 4x5 − | ||
| √2+√3 |
| 2 | ||
f'(x) = (4x5)' − ( | )' | |
| √2+√3 |
| 1 | ||
(√x)' = | ||
| 2√x |
| 1 | √3x2 −7x +12 | |||
f'(x) = √3x2 − 7x + 12 = | = | = | ||
| 2√3x2 −7x +12 | 2(3x2 −7x + 12) |
| √3x2 −7x +12 | |
| 6x2 −14x + 24) |
| (1+sinx)' (1−sinx) − (1+sinx) (1−sinx)' | ||
f'(x) = | = | |
| (1−sinx)2 |
| (sinx)' (1−sinx) − (1+sinx) (−sinx)' | |
= | |
| (1−sinx)2 |
| cosx (1−sinx) − (1+sinx)(−sinx) | |
= | |
| (1−sinx)2 |
| cosx + cosx | |
= | |
| (1−sinx)2 |
| 2cosx | |
| (1−sinx)2 |
| 1 | ||
g'(x) = | ||
| 1+y2 |
| 1−x | √1−x | |||
y = √ | = | − napisałem tak zeby było wiadomo co i jak.... ![]() | ||
| 1+x | √1+x |
| 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
g'(x) = | = | = | = | |||||||||||||||||||||
| 1+y2 |
|
|
| 1 | 1 | 1 | 1+x | ||||||||||||||||||||||||||||
= | = | = 1 * | = | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| 2 |
| 1+x | |
| 2 |
| 6x − 7 | ||
b) f'(x) = | ||
| 2√3x2 − 7x + 12 |
| sinx | 1 − sinx + sinx | 1 | ||||
c) f(x) = 1 + | = | = | ||||
| 1 − sinx | 1 − sinx | 1 − sinx |
| −cosx | ||
f'(x) = | ||
| (1 − sinx)2 |
| 1 |
| |||||||||||||||||||||
d) f'(x) = | * | = | ||||||||||||||||||||
|
|
| 1+x | −2√1+x | 1 | −√1+x | |||||
= | * | = | * | = | ||||
| 2x | 2√1−x * (1+x)2 | 2x | √1−x * (1+x) |
| −1 | ||
= | ||
| 2x√1−x2 |