podajcie jak to wyliczyc
mietek: oblicz calowita energie kinetyczna przy toczeniu sie bez poslizgu po powiezchni plaskiej z
predkoscia v 25cm/s roweru ktorego masa {bez koł } wynosi m1 2kg a 2 kola o rownomiernej
rozmieszczonej masie m2 500g maja ksztalt obreczy moment bezwladosci obreczy lo=mr2
7 maj 17:07
Jakub: v = 25cm/s = 0,4m/s
m
1 = 2kg
m
2 = 500g = 0,5kg
Energia kinetyczna roweru (bez kół)
Energia kinetyczna koła roweru to suma energii kinetycznych liniowej i obrotowej
| | m2v2 | | Iω2 | | m2v2 | | m2r2*(vr)2 | |
Ek2 = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | m2v2 | | m2r2* v2 r2 | | m2v2 | | m2v2 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = m2v2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Koła są dwa więc całkowita energia kinetyczna to
E
k = E
k1 + 2E
k2
dalej już policz sam
7 maj 17:54