ciągi, ciąg arytmetyczny
rzekomy: | | 1 | |
Udowodnij, że jeśli róźne liczby a2, b2, c2 tworzą cią arytmetyczny, to liczby |
| , |
| | b+c | |
| | 1 | | 1 | |
|
| , |
| też tworzą ciąg arytmetyczny |
| | c+a | | a+b | |
?prooszę.
7 maj 18:56
rzekomy:
7 maj 18:59
Krzysiek: 2 razy srodkowa liczba rowna sie pierwsza plus trzecia
7 maj 19:00
rzekomy: ahm no fakt, ze średniej, spróbujemy

dzięki
7 maj 19:03
rzekomy: otrzymałam końcowe wyjście
| a2 +c2 − 2b2 | |
| |
| (b+c)(a+b)(c+a) | |
i wiemy, że 2b
2=a
2+c
2 to tam u góry bedzie 0 no i nie może być przeca. uhhh
7 maj 19:07
rzekomy: pomoze ktos ?
7 maj 19:11
rzekomy:
7 maj 19:12
rzekomy: zlitujcie się
7 maj 19:29
Michał Szczotka: ciekaw jestem jak ci to wyszło
7 maj 19:30
Damian: Rzekomy... powtórz oblicznia...

7 maj 19:32
rzekomy: nie wychodzi nie ma bata! ten piętrus równy zeru, tylko pominąłem to w zapisie. nic mi to nie
mówi, poddaje się.
7 maj 19:33
rzekomy: a wyszło to z :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = 2 * |
| |
| b+c | | a+b | | c+a | |
7 maj 19:35
7 maj 19:35
rzekomy:
7 maj 19:36
Michał Szczotka: no trzymcie mnie gość do tego momentu dochodzi i nie wie no smiech na sali ułamek jest równy 0
kiedy licznik jest równy zero czyli
a2+c2−2b2=0
a2+c2=2b2 wszystko
7 maj 19:37
rzekomy: to wiem, ale nie załapałem że to już udowodnienie, no zdarza się. DZIEKI
7 maj 19:38
7 maj 19:41
AS: Uwagi do rozwiązań mych poprzedników.
Rozwiązanie opiera się na twierdzeniu:
W ciągu arytmetycznym każdy wyraz tego ciągu (prócz pierwszego i ostatniego)
jest średnią arytmetyczną jego sąsiadów tzn.
an−1 + an+1
an = −−−−−−−−−−−
2
a2 + c2
Ponieważ z obliczeń wynika,że b2 = −−−−−−−
2
oznacza to, ze są wyrazami ciągu arytmetycznego.
9 maj 09:29
Mickej: Brawo Asie
9 maj 14:08